El 2012, l'any més cruent per a la pime catalana
Es van destruir 23.000 petites i mitjanes empreses a Catalunya, gairebé sis vegades més que el 2011, segons l'anuari de Pimec
BarcelonaL'any 2012 va camí de convertir-se (a l'espera de conèixer el balanç de l'any passat) en 'l'annus horribilis' pel que fa a la destrucció de teixit empresarial català. Segons l'anuari que ha presentat Pimec aquest dimarts, es van destruir més de 23.000 pimes, gairebé sis vegades més que durant el 2011, el pitjor registre de tota la crisi.
La mortalitat empresarial va accelerar-se el 2012, amb un descens del 4,7% entre les pimes catalanes que contrasta amb el descens de només del 0,9% d'un any abans. El president de Pimec, Josep González, ha previst encara un any negatiu amb destrucció d'empreses el 2013 i ha confiat que els senyals de recuperació que arriben aquest any es tradueixin també en una millora de la supervivència empresarial.
González, però, ha desvinculat la millora de les pimes que s'observa de les reformes fetes fins ara, que no han estat especialment favorables a la seva activitat: "Les pimes millores per elles soles, per un efecte rebot en l'economia que també noten les empreses, però no per les mesures preses".
L'anuari de la pime catalana que fa Pimec en col·laboració amb el Banc Sabadell mostra que les petites i mitjanes empreses no només van perdre pes sobre el total de l'economia catalana el 2012, sinó que l'ocupació també se'n va ressentir amb un retrocés del 4,9%. L'única dada positiva va ser un increment del 3,2% de la productivitat, segons l'informe.
L'escut protector de l'exportador
Si alguna cosa ha blindat les pimes de la crisi intensa a Espanya els últims anys ha estat l'enfoc a mercats exteriors com a antídot al descens de les vendes. Les pimes exportadores tenen de mitjana tres vegades més empleats que les que no ho són, ingressos sis vegades més elevats i millors rendiments econòmics i financers, ha explicat el director de l'Observatori de Pimec, Modest Guinjoan.
És cert, però, que com més gran és l'empresa més exportadora és i això explica que, dins de les pimes, siguin les mitjanes empreses les que estan més internacionalitzades (42%) i que aquest grau d'obertura a l'exterior sigui més testimonial en el cas de les micro empreses.
El president de la patronal ha defensat que cal ampliar el nombre de pimes exportadores davant i eliminar situacions "absurdes" com les traves burocràtiques i duaneres amb què topen les empreses que surten a l'exterior.
També ha insistit en què el compliment de la llei de morositat i que Hisenda compleixi amb els pagaments de retorn de l'IVA és clau per garantir que les empreses amb menys recursos puguin comptar amb els mitjans financers per afrontar projectes a l'exterior.