L'Airef avisa que Espanya encara no redueix prou de pressa el deute públic
L'últim informe de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal, allunya tres anys més la data en què l'Estat aconseguirà arribar a un nivell d'endeutament del 60% del PIB
MadridVistes les últimes actualitzacions dels comptes públics de les administracions espanyoles, Espanya encara trigarà tres anys més del previst a assolir un nivell d'endeuament equivalent al 60% del seu PIB. Així ho constata aquest divendres l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) en la seva última actualització de l'observatori del deute, comunicada un dia després que el Banc d'Espanya donés a conèixer les dades de passiu de les administracions públiques de l'Estat que van revelar un nou repunt històric del deute.
A principis d'any, aquest organisme supervisor constatava que Espanya trigaria 20 anys en arribar a aquest llindar del 60% del PIB en deute públic. Després d'observar que el tercer trimestre d'aquest any el passiu del conjunt de les adminitracions espanyoles encara va sumar 1.379 milions d'euros, l'Airef ha allunyat aquesta data fins al 2039, tres anys més del que va pronosticar el febrer del 2016. En el seu informe, l'Airef reconeix que Espanya ha aconseguit rebaixar en els últims tres mesos el pes del seu deute respecte el PIB, que ha passat del 101% al 100,3%, però alerta que el ritme de reducció es ralentitza i per això ha revisat a la baixa la seva previsió.
El deute de les comunitats cau per primer cop des del 2007
En el seu comunicat, l'Airef detalla que "el deute públic total respecte el PIB presenta un perfil sostenible", tot i que "una correcció molt paulatina i insuficient per assolir en els propers 20 anys el llindar del 60% del PIB" que estableix la llei d'Estabilitat Financera.
Encara hi ha "incerteses"
L'organisme presidit per José Luís Escrivá, creu que "l'Estat complirà amb la seva previsió de finançament net per al conjunt de l'any, tot i que encara existeixen elements incerts". Segons l'Airef, aquestes incerteses són l'impacte del préstec entre el Fons Únic de Resolució Bancària aprovat el passat dos de desembre. De l'altra, el fet que les comunitats autònomes "hauríen d'augmentar el seu deute el que queda d'any, perquè encara s'han de desemborsar pagaments pendents del FLA extraordinari. Pel que fa a les corporacions locals, l'Airef assenyala que d'aquí a finals d'any destinaran part del superàvit a finançar el seu deute.