Economia28/12/2017

L’Airef corregeix Guindos i redueix l’impacte del Procés

El Banc d’Espanya, en canvi, insisteix que Catalunya desaccelera

Natàlia Vila
i Natàlia Vila

BarcelonaEls principals organismes econòmics espanyols no s’acaben de posar d’acord sobre l’empremta que el Procés ha deixat en l’economia catalana i espanyola aquest últim trimestre. El ball de xifres canvia pràcticament cada setmana. A mitjans de desembre, l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal, l’Airef, va considerar que la inestabilitat política a Catalunya reduiria la capacitat de creixement econòmic al territori del 0,9% fins al 0,4% o el 0,5% (uns 4.000 milions menys).

Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L’endemà, el ministre d’Economia, Luis de Guindos, hi va coincidir: durant un acte empresarial a Madrid també va assegurar que l’economia catalana havia patit una “desacceleració important” i que creixeria la meitat del que estava previst inicialment.

Cargando
No hay anuncios

Ahir, però, l’Airef es va desdir de les seves primeres estimacions i va corregir també Guindos. Ara que ha actualitzat els números, aquest ens considera que l’impacte no serà tan gran. Catalunya podria créixer fins a un 0,7% aquest últim trimestre: és a dir, que, tot i que percep desacceleració, redueix l’impacte previst inicialment en dues dècimes.

Aquesta revisió deixa en entredit els càlculs del govern espanyol, que ara queden dues dècimes per sota dels de l’Airef. El motiu? L’autoritat fiscal considera que el comerç minorista ha millorat al novembre. A més, manté que el canvi en la previsió també “és un reflex de la reducció de la incertesa que es va registrar el mes passat”.

Cargando
No hay anuncios

Linde, més pessimista

La visió més negativa sobre l’impacte econòmic del Procés va arribar ahir de la mà del Banc d’Espanya. En el seu últim informe sobre l’economia espanyola, el supervisor va insistir que Catalunya ha patit una desacceleració més important que altres comunitats que han reduït el seu ritme de creixement en l’últim trimestre, com Andalusia i les comunitats de Madrid i València. L’efecte ha sigut que el PIB espanyol hagi crescut només un 0,8%, exactament el mateix que entre el juliol i el setembre.

Cargando
No hay anuncios

Lluny de rebaixar l’impacte negatiu, el banc emissor dirigit per Luis Linde considera des del setembre que Catalunya pot esdevenir un risc per al conjunt de l’economia espanyola. D’aquesta manera -i malgrat la millora en l’índex del comerç minorista que destaca l’Airef o les exportacions-, en aquest últim informe el supervisor assegura que els efectes de la incertesa política ja es noten en l’economia. “La informació a escala regional disponible per a aquest període -encara poca- apunta a l’aparició dels primers efectes adversos lligats a l’augment de la incertesa com a conseqüència de la situació política a Catalunya registrada els últims mesos”, diu textualment el Banc d’Espanya.

El document no conté cap dada ni xifra concreta, però, en canvi, sí que assegura que els efectes també s’han començat a notar en la despesa privada interna, en la del turisme estranger i en la inversió en béns d’equip, i augura que tot plegat “podria portar aquesta comunitat autònoma a registrar un ritme d’avanç d’activitat inferior, en el tram final de l’any, al del conjunt de l’economia espanyola, en contrast amb el major dinamisme de l’economia catalana en trimestres precedents”.

Cargando
No hay anuncios

Tot i que la visió és la més pessimista, l’informe també fa matisos. El supervisor admet que la inversió en construcció s’ha enfortit i que la demanda exterior neta va ser positiva. Per això, admet que “la informació disponible referida al trimestre encara és reduïda”, cosa que dificulta “precisar l’impacte de l’augment de la incertesa”. L’últim informe, doncs, avala el discurs del govern espanyol sense entrar en concrecions. En l’últim informe de projeccions, el mateix Banc d’Espanya reconeixia que, “gràcies a l’alleujament de les tensions”, l’impacte seria el més benigne de tots els escenaris esperats.