Economia18/07/2017

Lagarde insta Espanya a reduir el dèficit pagant menys pensions

L'FMI exigeix que pugin només un 0,25% i que es posposi encara més l'edat de jubilació

Júlia Manresa
i Júlia Manresa

MadridEl Fons Monetari Internacional (FMI) s’afegeix al debat de les pensions. Si la setmana passada era el supervisor fiscal Airef el que recomanava que les pensions només pugin un 0,25%, com a màxim, durant els propers 5 anys, ara és l’FMI el que aposta per la mateixa via i, fins i tot, demana anar més enllà. La situació de la Seguretat Social és un dels punts que més preocupa els tècnics de l’FMI en el seu últim informe sobre l’economia espanyola i l'assenyala com un dels problemes que, impulsat per l’envelliment de la població, pressiona a l'alça la despesa pública de l’Estat, una despesa que al seu parer s’ha de controlar més per reduir el dèficit.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La pujada de les pensions, en disputaAixí ho han explicat aquest dimarts els tècnics de l’FMI en una roda de premsa al Banc d’Espanya, una compareixença en què, malgrat que han elogiat les reformes dutes a terme pel govern espanyol i “l’impressionant” creixement econòmic, han assenyalat diferents assignatures pendents, entre les quals hi ha la situació de la Seguretat Social.

Cargando
No hay anuncios

Segons apunta l’Airef, més del 60% del dèficit estructural espanyol correspon a la Seguretat Social. Segons l’organisme que presideix Christine Lagarde, les reformes del 2012 i 2013 que han endarrerit l’edat de jubilació i han desvinculat les pensions de l’IPC van en la direcció que s’ha de mantenir. Això sí, segons han explicat els tècnics, s'ha de deixar de banda qualsevol debat sobre la revalorització de les pensions i mantenir-les sota el creixement del 0,25% sempre.

Per a l’FMI l’envelliment de la població fa insostenible un augment més gran i, fins i tot, apunta a anar més enllà endarrerint l’edat de jubilació a partir d’un sistema automàtic lligat a l’esperança de vida i compensant la inevitable pèrdua de poder adquisitiu amb plans privats. "S'hauria de desvincular del procés polític i no esperar que s'arribi a un termini per revisar l'edat de jubilació", ha explicat Andrea Schaechter, tècnica de l'FMI encarregada d'aquest àmbit de l'informe.