Lagarde avisa que la inflació baixarà més lentament del previst

La presidenta del BCE rebutja augmentar els tipus d'interès l'any que ve

Christine Lagarde, presidenta del BCE.
2 min

Brussel·lesL'economia europea continua creixent, però l'optimisme que hi havia fa uns mesos es va refredant. La recuperació ha vingut acompanyada de problemes en la cadena global de subministrament que impulsen els preus a l'alça, fins a un nivell que no havien previst les principals institucions econòmiques globals, tampoc el Banc Central Europeu (BCE). La seva presidenta, Christine Lagarde, ha reconegut aquest dilluns en una compareixença a l'Eurocambra que tot plegat refreda la intensitat de la recuperació i que, de fet, la inflació anirà rebaixant-se també més lentament del previst.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Els colls d'ampolla i els preus de l'energia estan afeblint les perspectives econòmiques a curt termini", ha explicat l'ex directora general del Fons Monetari Internacional (FMI), que, tot i això, ha posat en valor que gràcies a la resposta de les institucions l'economia europea recuperarà el seu nivell de PIB prepandèmia a finals del 2022. La Comissió Europea justament va actualitzar les seves projeccions de creixement per a l'economia de la Unió la setmana passada i va admetre l'impacte negatiu de tot plegat per al creixement, tot i que va mantenir un missatge optimista per al conjunt del PIB europeu. Això sí, segons aquestes projeccions Espanya es veurà especialment afectada i es converteix en l'única gran economia europea que no recuperarà el PIB prepandèmia fins al 2023.

Però tant la Comissió com el BCE coincideixen en assegurar que tant l'augment de la inflació (que ha arribat a superar el 4% aquest octubre) com l'escalada de preus d'energia o els problemes de desabastiment són un fenomen principalment transitori. El BCE preveu que els problemes de subministrament persisteixin durant mesos però que comencin a resoldre's durant el 2022, quan també s'espera que comencin a reduir-se els preus de l'energia. Ara bé, Lagarde també ha reconegut que tot plegat pot complicar-se més de l'esperat. "Si els preus de l'energia es mantenen a l'alça, poden limitar el poder de compra de la població i retenir la capacitat de rebot del consum", ha dit la presidenta del BCE.

Salaris i tipus d'interès

Al mateix temps, el regulador sosté que per ara els salaris no s'estan contagiant de l'augment de preus, cosa que indica que la inflació es contindrà i, per això, sosté que encara no toca parlar d'augmentar els tipus d'interès, malgrat que la inflació sigui més alta del compte. "Si adoptem un enfocament restringit, faria més mal que ve", ha dit la francesa. Com que es preveu que es moderi, Lagarde no creu que l'any que ve es donin les condicions necessàries per començar a apujar tipus, perquè manté la previsió que la inflació se situï al voltant del 2%, l'objectiu que fixa el regulador.

Per ara, doncs, el BCE continua restant importància a l'augment de la inflació tot i reconèixer que s'ha disparat més del previst i que es mantindrà a l'alça durant més temps del que seria bo per a una recuperació econòmica més ràpida. Per tot plegat, sobre el programa de compra de deute, el BCE aposta per mantenir els estímuls sense canvis. Per tant, tot i que va començar a alentir-ne el ritme, continuarà comprant deute en el programa especial antipandèmia mentre Brussel·les, al seu torn, va desplegant el fons comú.

stats