Doble o res de CaixaBank al BPI
Dos Santos canvia les condicions i el banc català llança una opa per obtenir la totalitat del portuguès
BarcelonaEl tracte ha durat una setmana. Ja fa més d’un any que CaixaBank intenta aconseguir el control del Banc Portuguès d’Inversió (BPI) -ara en té el 44,1%-, però sempre topa amb el mateix impediment: Isabel dos Santos, la segona accionista de l’entitat, que ahir va tornar a ensorrar les esperances del president del banc, Isidre Fainé, en alterar un dels punts de l’acord al qual la inversora angolesa i l’entitat catalana van arribar ara fa una setmana, segons va comunicar ahir el BPI a la Comissió del Mercat dels Valors Mobiliaris (CMVM). Però aquesta vegada CaixaBank posa la directa i llança una oferta pública d’adquisició (opa) per a la totalitat del banc portuguès.
La 'princesa' que desafia Fainé
Va ser una resolució del Banc Central Europeu (BCE) la que va brindar una oportunitat a CaixaBank en la seva intenció d’adquirir el 18,6% que la filla del dictador d’Angola controla del BPI, el cinquè banc de Portugal. A principis de març el BCE va donar fins al 10 d’abril perquè els bancs europeus es desprenguessin dels actius que tenen a Angola. Entre els afectats hi havia el BPI, que té un 51% del banc angolès BFA; la resta està en mans de Dos Santos. Aquesta situació va reobrir la porta de les negociacions. El tracte en què treballaven les parts passava perquè la dona més rica de l’Àfrica vengués la seva part del BPI a CaixaBank i es quedés amb la participació del banc portuguès al BFA. Finalment, vista la pressió de Dos Santos, CaixaBank llança un any després una nova oferta per quedar-se amb totes les accions de l’entitat que li falten.
Les pressions del BCE havien forçat aquest acord in extremis que es va comunicar ara fa una setmana, però sense una aprovació definitiva precisament perquè la part angolesa havia ajornat l’anunci oficial de l’acord. La solució consensuada es va comunicar al BCE i al Banc de Portugal, però no en van transcendir els detalls. De fet, el BPI no ha cotitzat durant tota la setmana a la borsa portuguesa, després que la comissió del mercat de valors del país la suspengués a l’espera de més informació. Després d’una setmana de silenci de totes les parts, aquest dissabte Santoro Finance, controlada per Dos Santos, emetia un comunicat en què avisava que encara quedaven assumptes pendents perquè conclogués la venda del seu percentatge d’accions al BPI.
Després d’aquest advertiment, el BPI comunicava ahir que Santoro “va sol·licitar uns canvis” en el plec de condicions del preacord tancat el 10 d’abril, fins al punt que una d’aquestes demandes “altera seriosament les condicions acordades” i força l’entitat a deixar “sense efecte” el tracte. Mitjans portuguesos han publicat aquesta setmana que una de les condicions de Dos Santos per sortir del BPI és que el BFA cotitzi a la borsa portuguesa per reforçar la seva credibilitat.
La complicitat del govern
El que va provocar que una inversora amb només el 18,6% de les accions d’una entitat bloquegés l’opa de l’accionista majoritari amb un 44,1% és un límit en el dret de vot que els iguala en la presa de decisions. Els estatuts del banc limiten els drets de vot d’un accionista a un màxim del 20%. Quan CaixaBank va llançar la primera oferta pel BPI va supeditar l’operació a l’anul·lació d’aquesta limitació, però l’oposició de Santoro va fer que Fainé, que havia portat les negociacions personalment, renunciés a controlar tot el banc portuguès, on havia entrat per primer cop el 1995. Aquesta condició torna a ser imprescindible per al compliment d’aquesta segona opa.
A més, CaixaBank compta aquí amb la complicitat del govern portuguès que està a punt de ratificar una llei que acabarà amb la limitació del poder de vot del banc català. L’objectiu de l’executiu amb aquest gest és desencallar una situació que podria suposar una multa milionària a un dels principals bancs del país. Fonts del sector assenyalen que el BCE ja està al cas d’aquesta operació.
Precisament ahir el primer ministre de Portugal, António Costa, va demanar a les parts implicades que “actuïn amb rapidesa per evitar sancions i mantenir l’estabilitat del sistema financer del país”. Costa, que acabava d’aterrar a París, on avui es reuneix amb el seu homòleg francès, Manuel Valls, va recordar que el seu govern ja va intervenir “per crear un context perquè les parts parlessin”, però que, després que s’hagin tornat a estroncar les negociacions, “no té més esfera d’influència”. El primer ministre lusità, però, va voler ser optimista i va afirmar que “confia que no hi haurà sanció” perquè el BCE coneix com està avançant aquest procés i, malgrat haver traspassat la data límit, encara no ha sancionat el BPI.
De fet, el govern portuguès té motius per patir per la salut del seu sistema financer si la cinquena entitat del país ha d’enfrontar-se a una multa de 160.000 euros diaris. En els últims dos anys han fet fallida el segon banc més important de Portugal, BES, i també Banif.
Segon intent
La història es repeteix. Fa un mes les dues parts implicades havien arribat a un acord, i Dos Santos -que s’hi juga el prestigi que atorga a una fortuna assenyalada per corrupció tenir un banc europeu- va canviar les condicions de l’acord a l’últim moment i CaixaBank va tirar la tovallola.
L’entitat catalana ja va avisar que “considerava totes les opcions possibles” amb la seva participació al BPI, quan es va frustrar el seu primer intent d’opa. Amb l’ajornament de la sanció del BCE i la complicitat del govern lusità perquè es compleixi la condició necessària per tirar endavant l’opa -l’anul·lació del topall del 20% en el dret de vot- torna a obrir-se l’oportunitat per a Fainé de convertir-se en el primer banc de la Península.