La nova Fundació La Caixa estrena patronat

Isidre Fainé en serà el president i Jaume Giró el director general

Efe
26/06/2014
2 min

BarcelonaEl patronat de la Fundació Bancària La Caixa ha mantingut avui la seva primera reunió a Barcelona, en què ha nomenat Isidre Fainé president de la nova entitat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els patrons han acordat també el nomenament de Giró, que és l'actual màxim responsable de Comunicació i director general adjunt de CaixaBank, com a director general de Comunicació de Criteria, i d'Alejandro García-Bragado com a vicepresident de la Fundació Bancària La Caixa.

El patronat d'aquesta nova Fundació està format per quinze membres, entre ells el magnat mexicà Carlos Slim; el president d'Abertis, Salvador Alemany; l'excap de la diplomàcia europea Javier Solana; l'oceanògrafa Josefina Castellví i els presidents de Telefónica i Fersa, César Alierta i Francesc Homs, respectivament.

També formen part d'aquesta Fundació Jaume Lanaspa, Maria Teresa Bassons, Javier Godó, Juan José López Burniol, Francisco Javier Ventura (designat per la Societat Econòmica Barcelonina d'Amics del País), Eugeni Gay Montalvo (designat per Càritas) i Antoni Aguilera (per Creu Roja), a més d'Alejandro García-Bragado i Isidre Fainé.

Fainé, president de La Caixa i de la Fundació La Caixa des de 2007, ha liderat en aquests anys el creixement de l'entitat i ha dirigit també la seva transformació en Fundació Bancària, tal com estableix la Llei de Caixes.

La Fundació Bancària La Caixa inicia el seu camí amb una dotació fundacional -semblant al capital social d'una empresa- de 5.868 milions d'euros i uns actius nets de 20.000 milions, i gestionarà un pressupost de la seva obra social de 500 milions. Aquestes xifres converteixen l'entitat en la primera fundació de l'Europa continental i la tercera del món, després de la Fundació Bill & Melinda Gates i de la britànica Wellcome Trust.

El grup encapçalat per la nova Fundació Bancària La Caixa tindrà com activitats principals la gestió de tota l'obra social, les de naturalesa financera relatives a la gestió de la seva participació en CaixaBank, les d'administració dels instruments de deute que tenen La Caixa com emissor i les de gestió de les inversions en sectors diferents del financer agrupades fins al moment en Criteria CaixaHolding.

Està previst que la nova Fundació Bancària gestioni de forma directa l'obra social de La Caixa i que la gestió de la resta de les activitats s'articuli a través d'una única entitat, Criteria CaixaHolding.

D'aquesta manera, Criteria serà 'holding' no només de les participacions del Grup La Caixa en sectors diferents del financer, com ha estat tradicional, sinó també de la participació actual de La Caixa en CaixaBank i de les emissions de deute que actualment tenen a La Caixa com emissor.

La segregació es completarà durant l'últim trimestre d'aquest any.

stats