L'Estat recapta els primers 1.500 milions pels impostos a la banca i les energètiques
Montero augura que se superaran els 3.000 milions a finals d'any
MadridL'Estat ja ha recaptat 1.454,5 milions d'euros dels impostos a les corporacions energètiques i a la banca que va crear l'any passat per gravar els beneficis extraordinaris que estan aconseguint arran del context de crisi. Ho ha anunciat aquest dimarts al migdia la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, que ha donat compte d'un informe preliminar sobre la recaptació del 50% d'aquests tributs, l'endemà que acabés el termini per fer el primer pagament. En total, són 817,4 milions per l'impost a les energètiques i 637,1 pel de les entitats de crèdit.
La previsió és, doncs, que s'assoleixin les previsions que es va marcar el ministeri d'Hisenda, que va fixar en 3.000 milions d'euros el que es recaptaria amb aquests dos nous gravàmens. L'estimació conservadora és que s'arribi a un mínim de 2.900 milions, ha explicat Montero després del consell de ministres, si bé ha augurat que acabarà sent superior. Els agents afectats per aquests tributs hauran de fer el segon pagament al setembre.
La ministra ha justificat la necessitat d'aquests impostos pels comptes de resultats com els que en els últims dies s'estan coneixent de diverses de les grans empreses. "Els dos grans bancs espanyols han incrementat els beneficis en un 25% respecte a l'any anterior", ha recordat Montero, que ha xifrat en 20.500 milions els beneficis dels quatre principals bancs de l'Estat. Pel que fa a les energètiques, ha anotat que els guanys nets han estat de 12.000 milions d'euros, un augment del 43% respecte al 2022. Fa uns dies Repsol va anunciar un increment dels beneficis del 70%.
Aquests tributs no s'apliquen sobre les companyies energètiques que l'any 2019 tinguessin una xifra de negoci inferior als 1.000 milions d'euros i, pel que fa als bancs, només queden afectats els que tinguin ingressos per comissions i interessos als clients que superin els 800 milions d'euros. A més, Montero ha destacat que a aquestes mesures s'hi afegeix l'anomenat impost de solidaritat a les grans fortunes –les que tinguin un patrimoni superior als tres milions d'euros–, que es paga una vegada a l'any i sobre el qual, per tant, encara no hi ha dades. A l'Estat hi ha unes 23.000 persones afectades per aquest tribut.