Preus

L'OCU avisa que els aliments s’encareixen “sense precedents”

La pujada del cost de l'energia es trasllada als preus del consum, segons l'organització

Un supermercat en una imatge d'axiu
ARA
01/12/2021
2 min

BarcelonaL’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha confirmat augments “sense precedents” dels preus dels aliments en els últims sis mesos. Segons un estudi de l’entitat, si l’encariment dels aliments persisteix, les pujades de preus “poden generalitzar-se a la resta del cistell de la compra”.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En total, d’una anàlisi de 23 productes bàsics en la compra familiar, en el que portem d’any 13 es van encarir i 10 es van abaratir. Ara bé, l’OCU destaca que les pujades són molt superiors, proporcionalment, a les reduccions de preus. “El resultat és que avui el cistell de la compra és més car que fa sis mesos”, rebla l’OCU. L’estudi analitza els preus de productes de menjar i begudes, així com de drogueria i higiene personal. La mostra està treta de catorze cadenes de supermercats d’arreu d’Espanya.

Entre els productes que s’encareixen més hi ha la margarina, la pasta, els làctics i carns com el pollastre i la vedella, que incrementen els preus entre un 8,3% i un 21,2% en els últims sis mesos, uns ritmes de creixement molt superiors als de la inflació. En aquest sentit, al novembre l’IPC –l’indicador que mesura l’evolució dels preus de consum– va créixer un 5,6% en comparació amb el mateix mes de l’any passat.

A l’altre extrem hi ha productes com l’escuma d’afaitar, les pomes golden i les pastanagues, que en mig any es van abaratir un 3,1% en els dos primers casos i un 9,9% en el tercer.

L’energia, causa de les pujades 

L’OCU destaca sobretot que els increments de preus registrats no són habituals en els últims anys, quan la inflació ha estat molt baixa en general a tota la zona euro. No ha estat fins als últims mesos que els preus han tornat a pujar, un fet que l’OCU atribueix sobretot a la pujada dels costos de l’energia, sobretot l’electricitat –amb el canvi de la factura, la llum és un 30% més cara de mitjana per a les famílies a l'Estat– i els carburants. L’encariment de l’energia afecta altres productes, ja que s’incrementen els costos de producció i transport per a totes les empreses, que els acaben traslladant als consumidors amb augments dels preus finals dels productes.

Segons l’entitat de defensa dels consumidors, aquesta pujada de preus suposa “una doble factura” per a la majoria de ciutadans, que han de pagar més en la factura de la llum, el gas i quan posen gasolina al cotxe i, a més, veuen com també s’infla la factura del mercat quan van a comprar aliments.

stats