La recuperació postcovid

L'OCDE espera que Espanya aguanti millor la frenada del creixement que els seus socis europeus

L'economia mundial pot perdre més pistonada en els pròxims mesos, segons l'OCDE

El secretari general de l'OCDE, Mathias Cormann
3 min

BarceloanL'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE), l'organisme que agrupa les economies avançades del món, ha detectat un empitjorament de les condicions econòmiques, especialment a Europa, segons ha indicat aquest dilluns, quan ha publicat els seus indicadors compostos avançats (CLI, per les xifres en anglès) sobre conjuntura econòmica. Pel que fa a Espanya, l'ens espera una estabilització de les condicions econòmiques tot i la frenada de l'activitat registrada en els últims mesos.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'organització presidida per l'australià Mathias Cormann considera que, en el conjunt de països que en formen part, "el creixement pot perdre vigor" en els pròxims "sis o nou mesos", ha indicat l'OCDE en un comunicat. Els indicadors estan perdent força empesos a la baixa per "una inflació alta i una confiança dels consumidors molt baixa".

La institució, però, recomana analitzar les dades amb cautela, ja que la guerra a Ucraïna està causant "fluctuacions més altes de les habituals" en l'evolució de tots els indicadors macroeconòmics. No obstant això, els CLI estan alineats amb les projeccions econòmiques presentades per l'OCDE la setmana passada, quan va rebaixar un punt i mig tant la previsió de creixement de l'economia mundial com de l'espanyola, així com amb els avisos del Banc Mundial sobre una possible estagflació –estancament econòmic amb creixement fort dels preus.

Els indicadors compostos avançats són uns indicadors creats per l'OCDE per anticipar l'evolució de l'economia, tant a nivell global com per països. S'elaboren recopilant dades de diversos sectors, com ara enquestes de confiança empresarial i dels consumidors, índexs financers i del mercat immobiliari i altres indicadors de diverses indústries que, combinats, permeten avançar entre dos i tres trimestres el ritme de l'activitat econòmica.

L'alentiment és especialment acusat "a la zona euro en el seu conjunt, incloent-hi Alemanya, França i Itàlia", però també més enllà, al Regne Unit i al Canadà. En canvi, l'organisme espera que el creixement econòmic es mantingui "estable" tant als Estats Units –la primera economia del món– com al Japó. L'OCDE també calcula els CLI d'algunes economies emergents clau i augura un alentiment sobretot al Brasil i a la Xina, en aquest últim cas provocat pel sector industrial.

L'economia mundial encara no està plenament recuperada després de dos anys de pandèmia, tot i que alguns països ja han recuperat els nivells d'activitat del 2019. Malgrat això, l'encariment de les primeres matèries i els problemes d'abastiment i logística van frenar la recuperació durant l'any passat. A partir del febrer, a més, la invasió russa d'Ucraïna va encarir encara més l'energia, especialment el gas natural i el petroli, la qual cosa ha disparat els costos de les empreses, que han hagut d'apujar els preus per subsistir.

Espanya, estabilitzada

Tot i les indicacions de frenada a Europa, Espanya serà probablement un dels estats de la zona euro on menys es notarà. A l'Estat, doncs, "el CLI mostra signes temptatius d'estabilització", segons ha indicat un portaveu de l'OCDE a Europa Press, gràcies al sector industrial i a la construcció, així com a una millora de les perspectives al mercat laboral, que compensen les caigudes de matriculacions de vehicles i les males xifres dels indicadors del sector serveis.

De fet, el CLI espanyol ha caigut 0,41 punts en un any i set centèsimes en un mes, mentre que al conjunt de trenta països de l'OCDE ha davallat 0,9 punts en un any i 0,11 punts en un mes.

Cal tenir en compte també que Espanya ha tingut una recuperació més lenta que la resta de països europeus, ja que encara ara no té els nivells d'activitat de just abans de la pandèmia, mentre que alguns països com Grècia van superar-los fa mesos.

Caiguda del PIB britànic

Els pronòstics negatius de l'OCDE amplien els problemes que ja estan patint moltes economies. Al Regne Unit, l'oficina estadística del govern ha anunciat aquest dilluns que el producte interior brut (PIB, l'indicador que mesura l'activitat econòmica d'un territori) va retrocedir un 0,3% a l'abril en comparació amb el març, quan ja havia perdut un 0,1% addicional.

La caiguda va afectar tots els sectors, però el que més va patir va ser la indústria, que va perdre un 1% d'activitat. Per la seva banda, els serveis van caure un 0,3%, i la construcció, un 0,4%. L'economia britànica està patint especialment per l'elevada inflació, que ha fet pujar els preus de béns i serveis del consum un 9% anual.

Malgrat això, la ràpida recuperació de l'economia després del covid permet al Regne Unit mantenir el PIB un 0,9% per damunt dels nivells del quart trimestre del 2019.

stats