L'OCDE avisa: "El món està a punt de pagar un alt preu per la guerra a Ucraïna"

L'organisme rebaixa un punt i mig la previsió de creixement de l'economia mundial i de l'espanyola per a aquest any

ParísLa guerra a Ucraïna posa en perill el creixement econòmic mundial. El conflicte iniciat per Rússia està provocant un encariment dels preus a pràcticament tots els països que tindrà com a conseqüència que l’economia es debiliti. “El món està a punt de pagar un alt preu per la guerra de Rússia contra Ucraïna”, adverteix l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) en el seu informe de previsions econòmiques publicat aquest dimecres. L’organisme posa xifres a l’impacte de la guerra: l’economia mundial creixerà aquest any un 3% del PIB, un punt i mig menys (4,5%) del que es preveia fa només sis mesos, abans que esclatés el conflicte. 

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

“S’està desenvolupant davant els nostres ulls una crisi humanitària que deixarà milers de morts, forçarà milions de persones a fugir de casa i amenaçarà una recuperació econòmica que estava en marxa després de dos anys de pandèmia”, avisa l’OCDE. Tot i que l’impacte econòmic de la guerra dependrà de com evolucioni i fins quan duri, per al 2023 l’organisme amb seu a París també rebaixa substancialment la previsió de creixement, que passa del 3,8% previst al desembre al 2,2%. 

Cargando
No hay anuncios

“El preu d'aquesta guerra és alt”, insisteix l’informe, que també avisa que els seus efectes en els pròxims mesos “poden ser fins i tot més grans del que s’havia suposat”. L’OCDE creu que poden haver-hi nous augments dels preus de les primeres matèries o interrupcions de cadenes globals de subministrament. “Les pressions inflacionistes també podrien resultar més fortes del que s'esperava”, destaca l’organisme.

L’elevada inflació arreu del món, derivada de l’augment de preus energètics i d’altres productes com els cereals, està erosionant la renda disponible real i el nivell de vida de les llars, i també cau el consum. La situació, segons l’OCDE, afecta especialment els països europeus, sobretot per l’embargament de les importacions de petroli i carbó aprovades recentment. Però també es veuen perjudicades moltes economies emergents, on hi ha “un risc elevat” d’escassetat d’aliments per la seva dependència de les exportacions agrícoles de Rússia i d’Ucraïna. “Els preus de les primeres matèries han augmentat substancialment, cosa que evidencia la importància del subministrament de Rússia i Ucraïna en molts mercats”, subratlla l’informe.

Cargando
No hay anuncios

Crida a la moderació salarial

L’OCDE també revisa a la baixa el creixement de l’economia espanyola per a aquest any i el que ve. Segons les seves previsions, el PIB creixerà un 4,1% (lluny del 5,5% que havia previst al desembre) aquest 2022, en línia amb les xifres del govern espanyol, i un 3,8% el 2023. Tot i això, l’economia espanyola continuarà creixent per sobre de la mitjana de la zona euro. La inflació tancarà l’any pels núvols amb un 8,1% i es moderarà l’any que ve, tot i que continuarà a nivells elevats (4,8%). L’organisme econòmic demana a Espanya moderació salarial per evitar una espiral inflacionista.

Cargando
No hay anuncios