L'OCDE avisa Escrivá: la reforma de les pensions no cobrirà el forat del 'baby boom'
L'organisme demana allargar l'edat de jubilació, apujar les cotitzacions o abaixar les pensions per fer el sistema sostenible
ParísAmb l’últim acord entre el ministre José Luis Escrivá i sindicats de la reforma de les pensions encara calent, l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) ha advertit aquest dimarts que el pacte és insuficient per fer sostenible el sistema. En un informe que analitza les pensions dels diferents estats de l’OCDE, els economistes de l’organisme amb seu a París consideren que l’anomenat mecanisme d’equitat intergeneracional espanyol —creat per l'actual govern per substituir el factor de sostenibilitat impulsat pel Partit Popular el 2013— contribuirà positivament a “atenuar l’impacte financer” de la generació del baby boom quan arribi a la jubilació, però no servirà per cobrir del tot el forat.
Segons l’acord entre l’executiu de Pedro Sánchez i els sindicats del 15 de novembre, les cotitzacions socials augmentaran 0,6 punts durant deu anys (entre el 2023 i el 2032) per poder omplir la guardiola de les pensions de cara a la jubilació de la generació del baby boom. Però a l’OCDE no li surten els números. L’organisme calcula que els fons de la guardiola suposaran el 2032 un estoc equivalent al 2,3% del PIB.
El problema és que la Comissió Europea ha estimat que, a l'haver tornat a vincular el creixement de les pensions a l'IPC –un altre dels elements clau de la reforma actual–, la despesa anual en pensions augmentarà anualment un 1,4% del PIB el 2030. És a dir que en menys de dos anys, la guardiola de les pensions es tornaria a quedar buida. Un dels autors de l’informe, Hervé Boulhol, subratlla que el mecanisme d’equitat intergeneracional “dona una mica d'oxigen a curt termini, però no està a l'altura del problema a llarg termini”.
Despesa en pensions, a l'alça
En el seu informe, l’OCDE també adverteix que a Espanya la despesa en pensions per jubilat ha crescut en els últims anys a un ritme més elevat que el salari mitjà i avisa que l’envelliment de la població s’accelerarà a un ritme “molt ràpid, i això posarà en perill la sostenibilitat financera”. Per a l’OCDE, la recepta per garantir la sostenibilitat del sistema de pensions comporta “solucions polítiques doloroses” com allargar l’edat de jubilació —una qüestió que el govern espanyol del PSOE i Unides Podem ha descartat i que cap partit polític de l’oposició ha posat sobre la taula—, rebaixar les pensions —un tema tabú— o augmentar encara més les cotitzacions. El ministre de Seguretat Social sempre defensa que l'eina més poderosa seria augmentar l'edat efectiva de jubilació, que actualment està de mitjana al voltant dels 62 anys, lluny dels 67 anys que fixa la llei.
Segons l'OCDE, la reforma de les pensions actual “no inclou mesures concretes per abordar la qüestió de la sostenibilitat financera” i “reconeix que per fer front als desequilibris de les pensions caldrà un finançament addicional del pressupost estatal”.
L’informe també critica l’índex de revalorització de les pensions que va aprovar el govern del PP —ara derogat—, que limitava l’augment de les pensions, perquè, apunta l’OCDE, va suposar una pèrdua de poder adquisitiu pels pensionistes. Els autors de l’estudi també destaquen que les pensions a Espanya són de les més generoses en comparació amb el sou dels treballadors. Així, la taxa de reposició —el percentatge de salari que representa la pensió— és del 73,9%, un dels percentatges més elevats. La mitjana de l’OCDE se situa en el 51,8%.