L'IPC puja al 2,2% a l'abril, el nivell més alt des del 2018

Electricitat i carburants disparen els preus

BarcelonaL'índex de preus de consum (IPC) del mes d'abril es va disparar i va marcar el nivell més alt des de finals de l'any 2018. Els preus van pujar un 2,2% respecte al mateix mes de l'any passat, després d'elevar-se un 1,2% respecte al mes anterior, segons les dades avançades publicades aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística.

Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Amb aquest repunt, els preus enllacen quatre mesos seguits de pujades que es van accelerant. L'IPC de l'abril és 9 dècimes superior al del mes de març, quan la taxa interanual se situava en un 1,3%. De fet, la pandèmia va portar el creixement del cistell de la compra a nivells negatius, i el 2020 es va tancar amb un IPC negatiu a Catalunya (-0,6%) i a Espanya (-0,5%). No obstant, a finals del 2020 ja es va començar a detectar un creixement dels preus, que s'ha accelerat durant els primers mesos del 2021.

Cargando
No hay anuncios

El principal causant del fort increment de preus al mes d'abril ha sigut l'energia. El preu de l'electricitat ha pujat en comparació amb l'any passat, mentre que els preus dels carburants s'han mantingut, quan fa un any baixaven de forma molt accentuada. El pes de l'energia en aquest repunt dels preus és clar. L'IPC subjacent –sense tenir en compte ni aliments ni energia– se situa en el 0%, tres dècimes inferior al mes de març.

Cargando
No hay anuncios

Aquest encariment de l'energia ha provocat el repunt més elevat de preus d'un mes respecte a l'anterior en nou anys. L'1,2% de creixement mensual de l'IPC no es produïa des de l'abril del 2012.

Rècord del preu de la llum

Els consumidors espanyols podrien pagar aquest mes d'abril el rebut de la llum més alt de la història. A falta d'un dia per acabar el mes, el preu mitjà de l'electricitat en el mercat majorista se situarà al voltant dels 65 euros el megawatt hora (MWh). Un preu que és gairebé el doble que el del mes de febrer. Fins i tot superarà en 4 o 5 euros el MWh el del mes de gener, quan el preu de l'electricitat es va disparar com a conseqüència del temporal Filomena.

Cargando
No hay anuncios

Les causes d'aquest creixement del preu de l'electricitat cal buscar-les en l'augment de preus dels combustibles fòssils, sobretot el gas, que ja supera els 21 euros el MWh, d'una banda; i l'augment del preu de les emissions de CO2, que ha arribat a màxims històrics per sobre dels 47 euros la tona, de l'altra.

A més de l'electricitat, també estan en plena escalada els preus dels carburants. En conjunt, l'última setmana han pujat el 0,53%. El preu de mitjana del litre de gasolina s'ha situat en 1,326 euros i assoleix els màxims des de principi d'any, segons el Butlletí Petrolier de la UE. Per la seva banda, el gasoil ha pujat un 0,33% l'última setmana. En aquest cas el preu del litre se situa de mitjana en 1,183 euros i frega els màxims anuals però, a diferència de la gasolina, no els supera, ja que a finals de març es va arribar als 1,192 euros el litre de mitjana.