Macroeconomia

Espanya va recuperar el PIB prepandèmia l'any 2022

L'INE revisa a l'alça el creixement econòmic dels anys 2020, 2021 i 2022

MadridA finals del 2021, passat el cop més dur de la pandèmia, els analistes es preguntaven què passava amb les dades: els sorprenia el fet que hi hagués una bretxa tan pronunciada entre el creixement del PIB i l'evolució de l'ocupació i la recaptació d'ingressos; aquests dos últims, elements molt més positius.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Ara, l'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha revistat les dades del producte interior brut (PIB, l'indicador que mesura l'activitat econòmica) dels anys 2020, 2021 i 2022 i es constata el que alguns ja anticipaven: el 2021 i el 2022 l'economia espanyola va créixer més del que inicialment es va estimar i els nivells prepandèmia no es van recuperar aquest estiu sinó l'any 2022. Així, Espanya deixa de ser l'únic país que no va arribar a aquest escenari fins al juny d'aquest 2023.

Cargando
No hay anuncios
Evolució del PIB a Espanya
Revisió anual de l'INE

El dibuix que aquest dilluns deixa l'INE és el següent: la caiguda del PIB a Espanya del 2020 en termes reals es revisa una dècima a l'alça i es va situar en -11,2% en comparació amb el 2019 (l'any de la pandèmia va deixar l'ensorrament econòmic més gran des de la Guerra Civil). El 2021 es va fer la revisió més pronunciada, de fins a nou dècimes a l'alça, i el creixement en termes reals del PIB es va situar en un 6,4% respecte al 2020. I el 2022 el PIB hauria rebotat un 5,8% i no un 5,5%.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta actualització, però, no ha d'estranyar. De fet, l'INE l'elabora un cop a l'any i, per tant, no neix del debat que es tenia entre analistes i economistes. Són revisions normals, que es fan a tots els països de la Unió Europea un cop s'han pogut recollir i treballar més dades. La particularitat, enguany, és que s'esperava una revisió a l'alça més pronunciada del normal, com es veu el 2021; no només perquè la pandèmia va trastocar i dificultar la recollida de dades, com reconeix el mateix INE, sinó per la bretxa que hi havia amb alguns dels principals indicadors econòmics, com ara els que expliquen l'evolució tributària, i que dibuixaven un millor escenari.

Revisions al Regne Unit i Alemanya

El fet d'haver afegit molta més informació després d'uns anys "excepcionals" pel que fa a la recollida de dades, la revisió del 2021 és de "més magnitud que les [revisions] habituals", apunta l'INE, que reitera que "no és singular en el cas d'Espanya, sinó que s'ha pogut observar en altres països del nostre entorn". A tall d'exemple, a Holanda s'ha revisat a l'alça el creixement del PIB fins a 1,3 punts, també al Regne Unit (1,1 punts percentuals) o Alemanya (0,6 dècimes).

Cargando
No hay anuncios

Rere la millora del 2021 destaca una revisió a l'alça del consum, és a dir, de la despesa tant de les llars com de les administracions públiques, així com una millora en la despesa en formació bruta de capital, com són les inversions en maquinària. El 2022, les exportacions tant de béns com de serveis (el turisme) es van comportar millor.

"Es confirma que el creixement del 2021 i el 2022 va ser molt millor de l'estimat, impulsat pel consum privat, el sector exterior i un millor comportament de la indústria manufacturera i les activitats professionals i científiques", han valorat des del ministeri d'Economia, que constaten que aquest "dinamisme" es manté aquest 2023 i "permetrà que Espanya sigui el país de les grans economies de la zona euro amb un creixement econòmic més alt".

Cargando
No hay anuncios

De fet, si bé és cert que el creixement entre maig i juny d'aquest 2023 ha estat més moderat que en els mesos anteriors i ha mostrat signes de desacceleració, Espanya ha evitat, per ara, la temuda recessió. "Les dades rubriquen com ha estat d'adequada la resposta econòmica aplicada durant aquests anys", defensen des del govern espanyol.

Cargando
No hay anuncios

Més actualitzacions

Amb la revisió de la comptabilitat anual publicada aquest dilluns per l'INE, el PIB anual a preus corrents el 2022 se situa en 1.346.377 milions d'euros, un 1,5% superior al nivell estimat. El 2021 s'ha revisat a l'alça en 15.448 milions d'euros, fins als 1.222.290 milions.

Cargando
No hay anuncios

Cal tenir en compte que, de les revisions elaborades, només la del 2020 és la definitiva. La del 2021, que actualment era una anticipació, ha passat a ser provisional, mentre que la del 2022 encara és una anticipació. Així, l'Institut Nacional d'Estadística continuarà afegint més informació, com fan la resta d'estats membres de la Unió Europea.