L'Íbex es retroba amb Catalunya
Representants de grans empreses del selectiu es reuneixen en un acte on ha assistit el president Illa


Barcelona"Nosaltres mai havíem marxat". Aquesta ha estat la resposta del conseller delegat de Criteria, Àngel Simón, quan se li ha preguntat pel retorn de la seu social de la companyia –i de la seva matriu, la Fundació La Caixa– a Catalunya. Una resposta a un periodista de Madrid, en un acte organitzat pel diari econòmic Expansión, del grup Unidad Editorial. Un acte intens, inaugurat per l'alcalde de Barcelona, el socialista Jaume Collboni, i clausurat pel president de la Generalitat, el també socialista Salvador Illa, i que ha comptat amb una àmplia presència d'empresaris catalans, però també representants de l'Íbex-35, com no es veia des de fa temps a Barcelona.
De fet, tant Collboni com Illa han explicat l'aposta de Barcelona i Catalunya per atreure empreses i inversió. Salvador Illa ha tret pit del bon comportament del PIB i l'ocupació, però hi ha afegit un objectiu: "Generar creixement i prosperitat, però no de qualsevol forma i a qualsevol preu". Durant la jornada no han deixat de planar en les intervencions els canvis geopolítics i econòmics que està portant l'administració Trump.
Marc Puig, president executiu de Puig, ha fet referència als aranzels de Trump, però sense massa preocupació pel que afecta la seva empresa. Maurici Lucena, president d'Aena, ha portat a l'estrada la "prioritària" necessitat d'ampliar l'aeroport del Prat i ha agraït la bona disposició de l'actual govern, alhora que ha criticat els "debats bizantins com els que s’han produït a Catalunya els últims anys". Sense ells, ha dit, l'ampliació "ja la podríem tenir".
Dos temes més han planat sobre la jornada. La transició energètica, amb el conseller delegat d'Endesa, José Bogas, i el president de Naturgy, Francisco Reynés. Bogas creu que, davant el dèficit energètic de Catalunya, potser caldria un pacte d'estat per allargar la vida de les nuclears. Reynés ha deixat clara la seva aposta pels gasos renovables. L'altre tema ha estat l'opa del BBVA sobre el Sabadell. El president del banc d'origen basc, Carlos Torres, l'ha defensat apel·lant a l'arrelament del seu banc a Catalunya (es va quedar 6 de les 10 caixes catalanes) i l'aposta global. Carlos Ventura, director general del Sabadell, ha deixat clar que el banc català continua amb els seus plans en solitari: "Estem pensant com serà el Sabadell el 2030", ha conclòs.