Crònica

L'homenatge a Antoni Castells: "Això no és un epitafi"

Família, acadèmics i polítics acompanyen l'exconseller i professor en la seva jubilació

Barcelona"Això no és un adeu siau, ni tampoc un epitafi". Són paraules del professor, doctor, catedràtic d'hisenda pública i exconseller d'Economia i Finances Antoni Castells en l'acte d'homenatge amb motiu de la seva jubilació. Un "acte quasi íntim", en paraules del rector de la UB, Joan Guàrdia, però que omplia l'Aula Magna de l'edifici històric amb acadèmics, economistes de renom i polítics, a més d'algun banquer, com el president del Sabadell, Josep Oliu, i representants de la societat civil, com el president del Cercle d'Economia, Jaume Guardiola, i el del Liceu, Salvador Alemany.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La representació política, transversal. Dos expresidents de diferents colors polítics, Jordi Pujol i José Montilla, l'exconseller d'Economia Andreu Mas-Colell, que va succeir en el càrrec precisament Antoni Castells, i els actuals consellers Joaquim Nadal (Recerca i Universitats) i Anna Simó (Educació), entre més.

Cargando
No hay anuncios

Durant l'acte han pres la paraula el rector de la UB, Joan Guàrdia; el conseller d'Universitats, Joaquim Nadal; el degà de la Facultat d'Economia i Empresa, Ramon Alemany; el director del departament d'Economia, José García-Quevedo; el catedràtic emèrit de la Universidad Rey Juan Carlos, Jesús Ruiz-Huerta; la catedràtica de la UB Núria Bosch, i l'exrector, Josep Maria Bricall. Tot un seguit d'intervencions amb una conclusió molt clara: Antoni Castells s'ha caracteritzat per la seva capacitat de treball i pel seu rigor.

Cargando
No hay anuncios

I algunes anècdotes d'una vida lligada a la Facultat d'Economia i Empresa (abans de Ciències Econòmiques i Empresarials), des del primer curs al llavors nou edifici que encara ocupa al capdamunt de la Diagonal, l'expedient obert pel rector García-Valdecasas, amb la posterior expulsió i readmissió, i tota una vida investigadora i docent fins ara. Ni tan sols quan Castells era al Tribunal de Comptes Europeu o a la conselleria d'Economia (llavors a tocar de l'edifici històric de la UB) va trencar els llaços amb la feina universitària. Ho resumia Joaquim Nadal: "A la política hi ha persones que practiquen la política-refugi, que no en volen sortir, i altres la política-parèntesi", en referència a la tornada de Castells a la universitat després de deixar el càrrec.

Nadal no s'ha estat de recordar que l'homenatjat, al seu dia, va escriure algunes lletres de les cançons primerenques de Lluís Llach. Però també ha fet menció del seu ordre i rigor. "Intransigència implacable amb els incompetents", ha reblat.

Cargando
No hay anuncios

"Cop de puny al cor"

Durant les intervencions ha quedat clar que Castells és un gran expert en finançament autonòmic i local, el primer que va elaborar les balances fiscals, i defensor del federalisme fiscal i de l'estat del benestar.

Cargando
No hay anuncios

Però l'exconseller ha fet una confessió. Pensava que jubilar-se l'afectaria en coses pràctiques, com haver de canviar d'adreça de mail, treure del despatx milers de llibres, estudis i papers, o no disposar de plaça d'aparcament reservat. Doncs no, és alguna cosa més. "Cada dia que passa és com un cop de puny al cor", ha admès, però sense perdre la seva ironia ha afegit: "I no està un per rebre gaires cops ja".