CRÓNICA

L'home que vol que la Xina es col·lapsi igual que l'URSS

L'influent periodista econòmic Martin Wolf presenta a Madrid el seu llibre 'La crisis del capitalismo democrático'

El periodista del Financial Times Martin Wolf en una imatge d'arxiu.
25/10/2023
2 min

MadridLa Fundació Rafael del Pino és el temple dels liberals espanyols, i per això no és estrany que convidin un dels seus gurus, el periodista del Financial Times Martin Wolf, considerat el periodista econòmic més influent del món. Passa que, tal com ja ha passat amb altres gurus del neoliberalisme com Francis Fukuyama, Wolf ha evolucionat els darrers temps cap a la crítica de la desigualtat i cap a la defensa de la socialdemocràcia, cosa que no acaba de convèncer alguns dels oients, com per exemple un parell de jubilats que comenten apesarats darrere meu "el monstre" del govern espanyol que està preparant Pedro Sánchez.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En efecte, Wolf, que fa una conferència de mitja hora per presentar el seu llibre La crisis del capitalismo democrático (Deusto), intenta explicar a l'audiència que el populisme està posant en perill les democràcies, i que sense democràcia no hi ha capitalisme liberal. La clau és, per al periodista, la desigualtat, perquè sense "una economia que permeti als ciutadans tenir una vida millor es perd la noció de ciutadania compartida".

Però el pensador britànic, fill de jueus que es van escapar del nazisme, va més enllà i alerta contra el que anomena "capitalisme burocràtic" que representa la Xina, i que és "un rival significatiu per al capitalisme democràtic". Wolf parla de Xi Jinping com un líder "ineficient i malvat" i afegeix que la Xina i altres dictadures es poden "col·lapsar com la Unió Soviètica perquè falla el sistema, perquè no hi ha canals entre la població i el govern, i la concentració de poder tendeix a la corrupció". "A la Gran Bretanya vam tenir Boris Johnson, que va resultar un frau, i Liz Truss, que era una fanàtica, però els vam poder fer fora en pau. No hi va haver morts. Ara comparin vostès la situació amb Putin o Xi Jinping, a qui només se'ls pot fer fora mitjançant la violència", insisteix per defensar la superioritat de la democràcia liberal.

Entre el públic no podia faltar la típica pregunta d'algú que està pensant que un dels perills per a la democràcia és un estat del benestar excessiu, per exemple en el sistema sanitari. Wolf arrufa el nas perquè veu que no l'han acabat d'entendre i recorda que el sistema sanitari nord-americà sí que és "un desastre".

stats