L'FMI demana a Espanya un pla de consolidació fiscal "creïble"
L'organisme avala la reforma laboral, però demana mesures "addicionals" per reformar el sistema de pensions
MADRIDEl Fons Monetari Internacional (FMI) manté la confiança en la recuperació de l'economia espanyola després de la crisi del coronavirus però urgeix el govern central a presentar un pla de consolidació fiscal "creïble" a mitjà termini. L'organisme internacional dirigit per Kristalina Georgieva ha publicat aquest dimecres l'informe anomenat Article IV de l'any 2021, en què, si bé reitera que cal mantenir els estímuls, en especial aquells dirigits a les famílies més vulnerables, també recorda que caldrà recuperar l'equilibri dels comptes públics els pròxims anys, un missatge que també plana sobre la Comissió Europea i el futur de les polítiques fiscals comunitàries.
Per a l'organisme que dirigeix Georgieva això es tradueix en la necessitat de generar més recursos, és a dir, augmentar els impostos a partir de l'any que ve. L'informe destaca el marge de maniobra que l'executiu espanyol tindria amb l'IVA o els impostos ambientals. De fet, aquesta és una de les caixes dels trons d'aquest 2022. Si bé el govern espanyol vol esperar a obrir el debat sobre els tributs un cop es conegui l'informe del comitè d'experts per a la reforma fiscal, el compromís de l'executiu, també amb Brussel·les, és tirar endavant algunes mesures fiscals al llarg d'aquesta legislatura, en especial aquelles que tenen a veure amb els nous reptes del sistema tributari, com ara la digitalització, la compra per internet o la fiscalitat verda.
La profunditat de la reforma, però, dependrà del consens entre els dos partits que conformen la coalició. Mentre que el soci minoritari, Unides Podem, ja ha presentat la seva pròpia reforma fiscal amb impostos a les elèctriques i les rendes altes, des del PSOE i, en especial des del ministeri d'Hisenda, dirigit per María Jesús Montero, recalquen que no hi haurà una "revolució fiscal".
Vistiplau a la reforma laboral
L'organisme internacional també posa la lupa damunt les últimes reformes aprovades pel govern espanyol. Sobre la normativa laboral, l'FMI ha mostrat satisfacció i destaca que s'hagi acordat el text amb els agents socials, els sindicats i les patronals. Segons l'organisme, els canvis permetran augmentar els contractes indefinits. Pel que fa a les pensions, l'FMI apunta que caldran mesures "addicionals" al llarg del temps per "compensar l'augment de la despesa". De fet, el govern espanyol va aprovar augmentar les cotitzacions per omplir, de nou, la guardiola de les pensions, però no va tancar la porta a mesures complementàries en cas que patís un desviament molt més gran del previst, segons es recull al mecanisme d'equitat intergeneracional aprovat.
L'informe d'aquest dimecres no s'allunya del text que l'FMI ja va presentar al desembre. De fet, l'organisme manté les seves previsions de creixement de l'economia per a Espanya: un creixement del PIB el 2022 del 5,8%; que es moderarà fins al 3,8% l'any 2023, i fins al 2,3% el 2024. Previsions, això sí, per sota de les del govern espanyol, però més optimistes que les d'organismes com el Banc d'Espanya o l'Airef.