Indústria

L'Estat exigeix un soci espanyol dins la nova Celsa

La Moncloa és qui ha de donar llum verda al canvi de propietat dels Rubiralta als creditors

2 min
La planta de Celsa a Castellbisbal en una imatge d'arxiu.

BarcelonaEls nous propietaris de Celsa hauran de vendre una part de la companyia siderúrgica a un inversor industrial espanyol. És una de les exigències que ha posat sobre la taula la Moncloa per donar llum verda a la transmissió de la propietat de la família Rubiralta als fons creditors, segons han informat fonts coneixedores a l'ARA. El canvi de propietari el va dictar el jutjat mercantil 2 de Barcelona a principis de mes a l'homologar el pla de reestructuració que van presentar aquests últims per prendre el control de la companyia. Fonts del govern espanyol no han confirmat ni desmentit la informació, mentre que la família Rubiralta ha declinat pronunciar-s'hi.

Segons ha avançat el digital El Confidencial, aquest condicionant podria arribar al 25% del capital a canvi de fins a 1.000 milions d'euros i es tractaria d'una maniobra per replicar el model d'ITP Aero, un fabricant de motors que va ser adquirit per Bain Capital i que al seu accionariat hi té Indra, el govern basc, Sapa i JB Capital. Així s'evitaria que Celsa, amb seu a Castellbisbal, quedi completament a mans estrangeres, perquè amb la decisió judicial la família Rubiralta va perdre tot el control del grup.

Aquest moviment del govern espanyol és transcendent: fins ara l'executiu s'havia limitat a dir que respectava la sentència, tot i que alguns entorns apuntaven que podia ser tombada per un decret llei.

Fonts del sector industrial consultades per l'ARA expliquen que aquesta idea fins i tot podria ser compartida pels Rubiralta, propietaris de Celsa des que la van fundar el 1967. Des del 2006 la siderúrgica estava en mans d'una de les dues branques de la nissaga, quan els germans Francisco i José María Rubiralta, fins aleshores copropietaris i administradors, van partir peres. El primer es va quedar Celsa i el segon CH Werfen, dedicada a la distribució de material hospitalari.

De fet, la propietat de Celsa és una de les qüestions que més recel ha aixecat entre els sindicats, preocupats sobretot pels llocs de treball. Aquest dimecres el líder de la UGT, Pepe Álvarez, demanava al govern espanyol que actués per mantenir "la integritat" del grup i vetllés perquè quedi "en mans d'un grup industrial unit i on predomini el capital espanyol". El sindicat ha fet aquesta petició al govern amb l'objectiu que Celsa i el seu projecte industrial "tinguin durada en el temps" i es mantinguin els llocs de treball.

La pèrdua d'un gegant

La decisió del magistrat Álvaro Lobato va arribar a principis de setembre i va agafar tothom per sorpresa: era la primera vegada que, en aplicació de la nova llei concursal estatal, es legitimava els creditors a proposar un pla per reestructurar el passiu d'una empresa deutora i fins i tot a accedir a la seva propietat. Així, la primera empresa familiar de Catalunya en facturació deixava de ser familiar i catalana.

El jutge va dictaminar que el valor de la companyia era inferior al deute acumulat durant els últims anys per una sèrie de creditors, que ascendia a prop de 3.000 milions d'euros. Així, va avalar el que defensaven els creditors, entre els quals Deutsche Bank, Sculptor, Golden Tree, Cross Ocean, SVP, Golden Street Asset i London Branch, que era apoderar-se de la companyia a canvi de part del deute convertible, uns 1.350 milions d'euros, i del jumbo, així com l'extensió en cinc anys dels venciments del deute restant.

El grup Celsa, integrat per sis empreses i amb prop de 12.000 treballadors, va facturar 6.084 milions d'euros el 2022.

stats