L'Estat fa efectiva l'entrada a Telefónica amb una primera compra del 3% del capital
La SEPI defensa el seu paper com a accionista amb "vocació de permanència"
MADRIDAterratge, ara sí, de l'Estat a Telefónica. La Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI, l'entitat del ministeri d'Hisenda que gestiona les empreses públiques o amb participació pública) ha dut a terme una primera adquisició de participacions de la teleoperadora espanyola equivalent al 3% del seu capital social, segons ha informat en un comunicat publicat aquest dilluns a la tarda a la Comissió Nacional de Mercats i Valors (CNMV).
Es tracta del primer pas en ferm que la SEPI fa des que el consell de ministres va donar llum verda a l'organisme públic perquè explorés l'adquisició de fins al 10% del capital social de la companyia que presideix José María Álvarez-Pallete. Així doncs, a partir d'aquest dilluns l'Estat torna formalment a la principal teleco espanyola després de la seva privatització ara fa 26 anys.
"En compliment a l'acord del consell de ministres del passat mes de desembre, que ordena a la SEPI la compra d'accions fins a arribar a un màxim del 10% del capital social de la companyia, la Societat Estatal n'ha assolit el 3%", recull el comunicat de l'organisme públic. "L'entrada de la SEPI, accionista amb vocació de permanència, permetrà proporcionar a Telefónica molta més estabilitat accionarial per a la consecució dels seus objectius, contribuint a la salvaguarda de les capacitats estratègiques d'una companyia estratègica per als interessos nacionals pel seu lideratge en el sector de les telecomunicacions i les seves capacitats industrials, determinants en àrees com la seguretat i la defensa", ha informat la SEPI.
Cal recordar que la decisió de l'Estat arriba com a resposta a la compra de quasi una desena part de Telefónica per part de l'empresa de l'Aràbia Saudita Saudi Telecom (STC Group). De moment, però, la teleco saudita només ha consolidat la compra del 4,9% del capital social de Telefónica (per assolir la resta necessitarà el vistiplau del govern espanyol). En tot cas, des del grup mantenen que els seus plans són els mateixos que els anunciats el setembre de l'any passat. Precisament, a finals de febrer es van reunir la cúpula de Telefónica amb la d'STC Group per abordar, entre altres qüestions, la seva entrada, segons va informar Europa Press.
Des de la teleoperadora espanyola se cenyeixen a dir que la compra del paquet d'accions per part de la SEPI és la "confirmació de l'anunci realitzat el passat mes de desembre". "No tenim més informació al respecte. En tot cas, l'interès per Telefónica demostra que és una companyia líder, estratègica i atractiva", defensen fonts de Telefónica.
Primera adquisició
El ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, recordava a principis de març que la SEPI tenia l'encàrrec d'"articular i vehicular l'operació de l'Estat per anar entrant a través d'una participació en el capital de Telefónica com a empresa estratègica", apuntava en una entrevista a Expansión. Tot i que l'Estat ha fixat el llindar en el 10%, per assolir aquest capital no només calen molts més diners, sinó també accionistes disposats a vendre la seva participació. Per això des del mercat no sorprèn una primera compra directa de només el 3%. Tot i que oficialment la SEPI no ha comunicat el cost de l'adquisició i fonts de l'organisme defensen que es tracta d'una informació "confidencial", segons les xifres que mou el mercat i tenint en compte el valor de l'acció, l'operació oscil·la els 700 milions d'euros. De fet, fonts del mercat apuntaven que adquirir el 5% de Telefónica suposa uns 1.000 milions d'euros. Per tant, la compra de fins al 10% es tradueix en uns 2.000 milions d'euros.
CaixaBank redueix la participació
La notificació de la SEPI ha coincidit amb l'anunci per part de CaixaBank d'una reducció de la seva participació del 3,510% al 2,510% després de la venda d'una cobertura financera. Fonts de l'entitat bancària i fonts de la SEPI sostenen, però, que les dues operacions "no tenen cap relació". "És una coincidència", apunten fonts de l'organisme públic. De fet, la venda del paquet per part de CaixaBank es va anunciar el desembre del 2023.
En tot cas, l'operació de CaixaBank, un dels accionistes per excel·lència de Telefónica, sí que deixa una altra novetat. Per primer cop, Criteria (hòlding de La Caixa), amb el 2,56%, té més capital social que CaixaBank. Fonts financeres expliquen que ja fa temps que s'està avançant en aquest equilibri, és a dir, en paral·lel al descens de CaixaBank, incrementa el pes de Criteria, que des de fa dos anys compra amb comptagotes fins al punt que aquest dilluns ha fet el sorpasso.