Fiscalitat

L'elusió fiscal va costar 511 M€ el 2018 en impostos de la Generalitat

Els béns a l'estranger són la principal escletxa amb què els contribuents eviten pagar

BarcelonaLa bretxa fiscal o tax gap el 2018 va ser de 511 milions d'euros, és a dir, un 14,5%, segons un estudi encarregat per l'Agència Tributària de Catalunya (ATC). Aquest concepte fa referència a la diferència entre la quota impositiva que els contribuents haurien d'haver pagat per un impost i la que realment van pagar. L'estudi se centra en els quatre grans impostos que gestiona l'ATC: patrimoni, successions i donacions, transmissions patrimonials, i actes jurídics documentats, que suposen el 91% de tota la recaptació de l'ATC. L'estudi l'ha fet l'ATC en col·laboració amb l'Institut d'Economia de Barcelona seguint la metodologia de l'agència fiscal dels Estats Units.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons aquest estudi, la recaptació real el 2018 d'aquests quatre impostos va pujar fins als 3.004 milions d'euros, si bé el potencial se situava en els 3.515 milions d'euros: això significa que es van deixar d'ingressar 511 milions d'euros, un 14,5% del total. Aquest mateix informe es va dur a terme el 2017 en relació amb dades del 2014, que ara s'han estimat de nou: aquell any van deixar d'ingressar-se 592 milions d'euros, un 21,5% del total de la recaptació potencial (l'estimació inicial, per contra, situava la bretxa fiscal en el 26,5%).

Cargando
No hay anuncios

L'estudi posa en relleu un dels grans problemes de les administracions tributàries: la dificultat per localitzar el patrimoni a l'estranger que els contribuents no declaren. Segons aquest estudi, un 64% de la bretxa fiscal correspon a aquest patrimoni a l'estranger —325,6 dels 511 milions d'euros de bretxa del 2018—, percentatge que va en augment perquè el 2014 era el 58%.

Cargando
No hay anuncios

Dels 511 milions no recaptats el 2018, un total de 277,8 procedeixen de l'impost de patrimoni (el 84% d'actius a l'estranger), 160,8 del de societats i donacions (el 58% d'actius a l'estranger), 18,5 del d'establiments turístics i 54,2 del de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats.

Del 100% de bretxa fiscal, un 4,7% prové d'autoliquidacions incorrectes, un 93,6% del fet que s'ha declarat menys del guanyat i un 1,7% del fet que no s'han pagat les autoliquidacions.

Cargando
No hay anuncios

La lluita contra el frau, prioritària

En l'acte de presentació de l'informe, el conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha subratllat que aquest tipus d'anàlisi és "pioner" a l'Estat i ha destacat que “la lluita contra el frau fiscal és i serà una prioritat de primer ordre per a mi i per a tota la conselleria”.