L’economia catalana accelera més del doble que l’espanyola
El PIB català creix un 1,2% intertrimestral fins al març i frega el sostre històric del 2019
BarcelonaSi bé l'economia espanyola va arrencar aquest 2023 amb força, el comportament del producte interior brut (PIB, l'indicador que mesura l'activitat econòmica) de Catalunya presenta encara signes més alts de solidesa. En concret, l'economia catalana va accelerar el seu ritme de creixement en termes reals amb un 1,2% intertrimestral entre el gener i el març –més del doble que el 0,5% de l'espanyola– i un 3% en comparació amb ara fa un any, segons les dades de l'avanç del PIB trimestral de l'Idescat, l'agència estadística de la Generalitat.
Tot i les bones xifres de l'economia estatal, Espanya encara no ha recuperat el nivell d'activitat econòmica d'abans de la pandèmia, un sorpasso que el PIB català ja va experimentar en el tercer trimestre del 2022; és a dir, va deixar enrere el fort impacte del covid sobre l'economia. La majoria de països europeus van assolir els nivells prepandèmia durant el 2021 i el 2022.
El que encara no ha fet l'economia catalana és arribar al màxim històric que va aconseguir en el segon trimestre del 2019. De fet, si elaborem un índex en què 100 és equivalent al valor total de l'activitat econòmica registrada entre abril i juny de l'any previ a la pandèmia, aquest primer trimestre del 2023 l'economia catalana s'ha situat quatre dècimes per sota del màxim històric: ha arribat ara al 99,6 en aquesta escala, la vegada que més s'hi ha acostat en els últims anys.
El president de la comissió d'economia catalana del Col·legi d'Economistes de Catalunya, Josep Reyner, veu en aquest resultat un "revifament de l'activitat", en el que la millora notícia és la indústria, probablement perquè l'activitat exterior està sent molt bona. "El consum podria anar malament per la pèrdua de poder adquisitiu, però la millora de la contractació l'està ajudant. En principi les dades són molt bones", afegeix Reyner en declaracions a l'ARA, que es mostra optimista perquè aquest any es pugui assolir el màxim històric.
Millora del sector industrial
Aquest bon comportament de l'economia catalana s'explica per l'evolució positiva del sector industrial (3,7%), que trenca la tendència negativa de l’any 2022 i especialment de la construcció, que registra una taxa del 4,5%, més d’un punt superior respecte a l'últim trimestre del 2022. El sector serveis ha registrat una taxa del 3,1%, cosa que suposa una reducció del creixement en un punt i set dècimes. La dada negativa se l'emporta l'agricultura, que ha patit una variació interanual del -10,2% i, per tant, manté els resultats negatius de trimestres anteriors.
El Govern ha atribuït aquest bon comportament "a la menor tensió en la crisi energètica i la millora dels colls d’ampolla", però adverteix que el context econòmic segueix "amb riscos importants", com la persistència de la inflació i les fortes pujades en els tipus d'interès.
Les dades del comportament de l'economia espanyola, de les que també se'n va publicar un avançament tot just fa una setmana, indicaven un creixement del 0,5% intertrimestral fins al març i un 3,8% en comparació amb els primers tres mesos del 2022. La nota positiva és que deixa enrere els mals auguris de recessió en l'actual context de resistència als efectes de la guerra a Ucraïna i les consegüents distorsions en matèria energètica, comerç internacional i evolució dels preus.
Catalunya, líder en creixement
El creixement trimestral de l'1,2% també se situa molt per sobre de l'increment registrat a la zona euro (0,1%) durant els primers tres mesos de l'any, així com la variació interanual del PIB català, del 3%, que també és força superior que l'experimentada pel conjunt de països de l'euro (1,3%). De fet, és el vuitè trimestre que l'economia catalana experimenta un ritme de creixement per sobre de la zona euro.
"L'economia catalana sol tenir aquests comportaments: quan hi ha recuperacions ho fa més de pressa i, quan hi ha frenades, també ho fa més ràpidament, perquè som una economia molt més oberta. A més, com que els costos salarials no han seguit la inflació, almenys de moment, la competitivitat de les empreses ha tirat i això ha permès que puguin ser també més competitives a l'exterior i, probablement, hagin guanyat quota de mercat", raona Reyner.
Espanya, a diferència de la comparativa trimestral, presenta millors dades que Catalunya respecte al primer trimestre de l'any anterior, cosa que la Generalitat explica en el fet que l'Institut Nacional d'Estadística (INE) va fer una forta revisió a la baixa del PIB trimestral de principis del 2022, cosa que ha elevat la dada interanual.