Inversió

La Cambra reivindica la potència econòmica de la gran Barcelona

L'administració metropolitana i l'ens cameral presenten un estudi per posicionar internacionalment el territori

El president de la Cambra de Barcelona, Josep Santacreu, aquest dijous
3 min

BarcelonaL'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i la Cambra de Barcelona han presentat un informe aquest dijous per posicionar la seva economia amb una idea molt clara: la capital catalana necessita la seva àrea metropolitana. El cert és que agrupa el 83% de les filials d'empreses estrangeres a Catalunya –el Barcelonès té el 60,8%– i concentra el 55% del PIB català, però sovint es parla només de la ciutat: "Els rànquings diuen Barcelona, però és la Barcelona metropolitana".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'objectiu és posicionar l'àrea metropolitana al món i transmetre les seves oportunitats d'inversió més enllà de la capital catalana, i per defensar-ho no hi ha millor aval que les dades: l'informe La metròpolis de Barcelona. Invertir, treballar i viure, 2023 reuneix més de 80 indicadors ja publicats que, segons els seus autors, demostren "la forta atracció d'inversió estrangera a la metròpolis de Barcelona". També destaca que l'àrea metropolitana de Barcelona representa el 45% del teixit productiu i el 52% de l'ocupació.

"La capacitat de competir que podem tenir com a país i ciutat depèn de l'estructuració de l'àrea metropolitana; hem de competir amb ciutats que tenen molts milions d'habitants, com Shanghai, París i Londres. És molt bo que tinguem aquesta capacitat", ha defensat durant l'acte el vicepresident de l'àrea de desenvolupament social i econòmic de l'AMB, Jordi Valls. La metròpolis de Barcelona se situa en l'onzena posició en captació d'inversió tecnològica a Europa, amb 1.326 milions de dòlars (1.212 milions d'euros) invertits l'any 2022 i alhora és la desena àrea o ciutat més atractiva per als inversors internacionals.

És la primera vegada que la Cambra de Barcelona agrupa totes aquestes dades per aprofundir en el coneixement de l'economia metropolitana i posicionar-la en els rànquings globals: "Només des d'una mirada global i integradora podrem desenvolupar projectes transversals", ha defensat el seu president, Josep Santacreu.

Un motor econòmic

L'any passat l'àrea metropolitana de Barcelona va generar un PIB de 148.891 milions d'euros a preus corrents (el 55% de tot Catalunya) i va assolir un PIB per càpita en paritat de poder de compra (PPC) un 32% superior al de la mitjana de la Unió Europea. A més, el PIB per càpita dels habitants d'aquesta regió supera en 6.000 euros la mitjana catalana.

Alhora, el PIB de l'AMB va créixer un 6,5% el 2022, un punt més que Catalunya, però amb menys pes de la indústria (11,3%) que en el total del país (20,1%). A Barcelona aquest pes és del 6,5%. "Sovint, quan parlem de la ciutat de Barcelona, l'estratègia és metropolitana: quan parlem d'indústria, l'única opció per reindustrialitzar és dins del marc de l'àrea metropolitana i la regió metropolitana, perquè necessitem sòl industrial", ha assenyalat Valls.

Deures pendents

Ara bé, aquesta zona també concentra alhora una taxa de risc de pobresa més elevada: el percentatge de població que té uns ingressos per sota del 60% de la mitjana del conjunt de la població és més elevat que a Espanya i a la Unió Europea (UE). A l'AMB aquest indicador se situa en el 21,2%, mentre que a Espanya és del 20,4% i a la UE del 16,5%.

"Tenim alguna ombra, i aquesta és el risc de pobresa. El que ens pot ajudar a resoldre-ho és tenir èxit en l'àmbit de les empreses emergents i els visitants de qualitat. Hem de mantenir aquest dinamisme, que es generi riquesa i es pugui distribuir", ha defensat Santacreu, que també ha situat, en l'àmbit de coses a millorar, la congestió, la contaminació de l'aire i la seguretat dels vianants.

Per la seva banda, Valls ha proposat potenciar el capital risc per consolidar el sistema d'empreses emergents de l'àrea metropolitana i ha rebutjat elements de caràcter més legislatiu, com el debat de l'ampliació de l'AMB, la definició de nova governança o la figura d'un superalcalde. "El que és important és que tinguem clar que quan parlem de Barcelona i l'àrea metropolitana, tenim l'absoluta necessitat de millorar la visibilització de les oportunitats d'aquesta zona", ha conclòs Valls.

stats