L'atur cau per tercer mes consecutiu a Catalunya a les portes de la temporada turística
El maig es tanca amb 15.000 persones menys desocupades i una afiliació en nivells prepandèmia
Tercer mes consecutiu de petites bones notícies al mercat laboral. Catalunya va tancar el maig amb 15.300 aturats menys i 37.300 afiliats més a la Seguretat Social que a l'abril. Les dues xifres són variacions relativament discretes, però importants si es té en compte l'escenari de pandèmia que es comença a deixar enrere. És la reducció de l'atur més destacada des de l'estiu passat, el primer cop que el nombre de desocupats és més baix que el de l'any anterior i que hi ha gairebé tantes persones amb feina com abans de l'arribada del covid.
Així ho mostren les dades publicades aquest dimecres pel ministeri de Treball, que indiquen que hi ha 481.817 aturats a Catalunya, un 3% menys que a l'abril. En comparació amb fa un any hi ha 1.300 persones menys sense feina, cosa que es tradueix en un 0,28% menys d'atur. Ara bé, també s'ha de tenir en compte que el maig del 2020 les restriccions davant la crisi del covid eren molt més dures del que ho han sigut aquest últim mes, en què al Principat la restauració ha tornat a servir sopars, les activitats culturals s'han allargat fins a la nit i la gent s'ha pogut moure lliurement per tot el territori.
"Les dades són molt lògiques, sobretot per les vacunes i pel començament de l'estiu", apunta Jordi Garcia, catedràtic de dret laboral de la Universitat de Barcelona. "En el moment que s'obren les activitats i s'amplien els horaris, [als negocis] fa falta gent que o es treu de l'ERTO o es contracta: en el moment que mobilitzes l'economia, el mercat de treball es reactiva", afirma. A això s'hi suma que el maig ja és un mes favorable per al mercat laboral perquè es comencen a fer contractacions de cara a l'estiu.
En línia amb això, Catalunya és la segona comunitat en què més s'ha notat l'allegeriment de les quotes d'atur. Amb tot, la dinàmica és generalitzada: al conjunt de l'Estat la desocupació es redueix en 129.300 persones, fins a situar-se en els 3,78 milions d'aturats. Segons ha destacat el ministeri de Treball, es tracta de la reducció de la desocupació més gran d'ençà que existeix la sèrie històrica. És, a més, una disminució que es percep en tots els sectors, encara que el que acumula les reduccions més significatives és el dels serveis. En el cas d'Espanya, també s'assoleixen unes xifres d'atur inferiors a les de fa any. En concret, de 76.500 persones menys.
Però hi ha diverses coses que preocupen al catedràtic de la UB. La primera, que la comparació es fa sobre xifres que ja eren "normaletes" fins i tot abans de la pandèmia. La segona, que tot apunta que aquest estiu el turisme seguirà sense ser de masses. "L'interrogant és si els mercats estrangers s'obriran prou ràpid perquè tornem a tenir un nombre acceptable de turistes per salvar la temporada", especifica l'expert. I, finalment, que encara hi ha molta gent en ERTO.
Afiliació i ERTOs
De moment, el que indiquen les dades d'afiliació publicades pel ministeri de la Seguretat Social és que ja hi ha 3,43 milions d'ocupats a Catalunya i que la xifra implica recuperar els nivells que hi havia abans de la pandèmia: el febrer de l'any passat hi havia 3,44 milions de persones amb feina. En resum, aquest maig s'han donat d'alta 37.300 persones més (+1,1%) que a l'abril i en els últims dotze mesos s'han generat 120.800 llocs de treball més, és a dir, que hi ha un 3,6% de persones afiliades més que un any enrere.
Però, en aquest cas, Garcia també hi inclou un matís: que no se sap si les dades fan referència a les altes i a les baixes o al nombre total de treballadors afiliats. "La gent en ERTO segueix afiliada, ningú els dona de baixa", explica. Segons les últimes dades, a l'acabar el maig hi havia 112.000 persones a Catalunya en aquesta situació. Si bé són 24.000 persones menys que a l'abril, el risc permanent, a ulls d'aquest expert, és que no puguin aguantar gaire més així.
"A mesura que es vagi obrint, l'efecte serà molt millor, però el risc és que hi hagi gent que no pugui aguantar tant", opina Garcia, que confessa que té una sensació estranya: percebre que "estem sortint, però d'aquella manera".
Optimisme al govern, alerta als sindicats
En canvi, Yolanda Díaz, màxima responsable del ministeri de Treball, està convençuda de la "tendència positiva" de les dades i ha afirmat en una entrevista a RAC1 que indiquen que l'economia es recupera a passos moderats. El director general de Relacions Laborals de la Generalitat, Enric Vinaixa, també ha dit que les entén com una mostra que el mercat de treball "està recuperant el pols que tenia abans de la pandèmia".
Més moderat ha sigut l'optimisme dels sindicats i les patronals. Pimec, per exemple, ha celebrat que es recuperin les dinàmiques prèvies a la pandèmia, però ha alertat d'una recuperació "més lenta" que a altres llocs de la Unió Europea i en comparació amb la mitjana estatal. CCOO, al seu torn, ha denunciat que puja la taxa de temporalitat dels contractes firmats, i la UGT, que encara hi ha 86.600 persones més a l'atur de les que hi havia abans de l'inici de la pandèmia i que la xifra, malgrat que baixa en comparació amb el maig passat, empitjora un 1% en el cas particular de les dones.