Laboral

L’atur repunta al desembre, però tanca el millor any des del 2007

El nombre de desocupats a Catalunya se situa en 343.381 persones, 2.957 menys que el 2022

Una persona fent cua en una oficina del SOC a Barcelona
4 min

BarcelonaFinal d'any agredolç per al mercat laboral català. L'atur va repuntar al desembre a Catalunya, amb 3.474 desocupats més que el novembre, però va tancar el 2023 amb un total de 343.381 aturats, la xifra més baixa a tancament de l'any des del 2007. A tot l'Estat, el nombre de persones a les llistes dels serveis d'ocupació amb la intenció de trobar una nova feina va caure fins als 2.707.456 aturats, i ha convertit també aquest desembre en el millor dels últims 16 anys.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons les dades publicades aquest dimecres pel ministeri de Treball espanyol, el nombre d'aturats a Catalunya va registrar un augment mensual de l'1,02% al desembre, cosa que situa el territori català al capdavant de les comunitats que més pugen (3.474), molt per sobre del País Valencià (885) i La Rioja (160). A escala interanual, el nombre de desocupats a Catalunya va patir una lleugera disminució (0,85%); només Madrid (0,9%) i Ceuta (0,2%) van tenir caigudes menors.

Atur registrat a Catalunya

El ministeri ha situat el 2023 com un any molt positiu en l'àmbit laboral, tenint en compte "la incertesa de la conjuntura internacional". En concret, el nombre de desocupats va disminuir en 130.197 persones respecte de fa un any, fet que suposa un 4,59% menys.

Un any rècord

El nombre d'afiliats a Catalunya va tancar l'any en la mateixa línia. A tancament d'any, l'afiliació mitjana a la Seguretat Social va ser de 3.709.808 persones, 3.548 menys que el mes anterior, però 94.028 més que a finals del 2022. Si es té en compte la dada de l'últim dia de mes, és a dir, no en valors mitjans, el sistema ha guanyat 15.483 afiliats a Catalunya. Així, d'un any per l'altre, el territori català va incrementar un 2,6% el seu nombre de cotitzants.

En la roda de premsa posterior al consell executiu, el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, ha fet un balanç similar de les dades d'atur del 2023. "L'any que acabem de tancar ha suposat que encadenéssim 30 mesos de descens interanual de l'atur", ha dit Torrent, que, segons ell, el 2023 es pot considerar com un any rècord pel que fa a l'ocupació. "Mai havíem tingut tanta gent treballant com fins ara. El 2023 vam superar la barrera dels 3,7 milions d'afiliacions a la Seguretat Social", ha afegit.

També ha parlat de maduresa del mercat laboral català tenint en compte que ha superat les previsions de principis d'any, marcades per la incertesa a escala internacional a causa de la guerra d'Ucraïna. Igualment ha advertit que el 2024 apunta a un increment més moderat del PIB, en la línia de les economies europees. "Tenim robustesa i solidesa", ha conclòs el conseller, que també ha fet valdre l'increment d'afiliacions de les dones per sobre dels homes, que contribueix a reduir la bretxa de gènere existent encara avui en el món del treball.

Mig milió de treballadors més

A tot l'Estat es va assolir la millor dada de la sèrie històrica després de sumar 533.731 treballadors al llarg del 2023, amb un total de 20,77 milions de cotitzants al desembre. De mitjana, durant el mes de desembre el nombre de treballadors s'ha mantingut per sobre dels 20,8 milions –el més alt de la sèrie original en l'últim mes de l'any– i respecte a novembre, s'han registrat 29.937 afiliats més.

Afiliació a la Seguretat Social a Espanya

En aquesta mateixa línia, la ministra de Seguretat Social, Inclusió i Migracions, Elma Saiz, ha valorat positivament les dades d'afiliació. "Al llarg de l'any, cada mes s'ha registrat un màxim històric de la sèrie. Espanya està mostrant una capacitat de resiliència encomiable", ha afegit. La vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha defensat aquest dimecres que les dades demostren que les polítiques portades a terme pel govern espanyol "van en la bona direcció". En declaracions a RNE, ha destacat que es tracta de l'any amb menor volum de desocupació juvenil de tota la sèrie històrica i menys desocupació femenina des del 2008.

Puja l'atur, tot i Nadal

La majoria de les persones que ha entrat a l'atur durant el mes de desembre a Catalunya ho ha fet al sector serveis, amb 2.589 desocupats més. També ha crescut el nombre de treballadors a les llistes dels serveis d'ocupació en cerca de feina de la indústria (383) i la construcció (637), mentre que l'únic segment que ha vist reduir l'atur ha estat l'agricultura, però només amb 7 persones menys.

El percentatge de nous aturats segons el sector d'ocupació encaixa amb la distribució dels treballadors: el sector serveis aglutina el 74,5% dels nous aturats, mentre que els treballadors desocupats del sector serveis representen el 72,41% del total, amb 248.669 dels 343.381 aturats que té Catalunya.

Catalunya, l'avantsala de l'alentiment

El president de la comissió d'economia catalana del Col·legi d'Economistes de Catalunya, Josep Reyner, també considera que les dades s'han de valorar de forma positiva tot i el repunt anòmal del mes de desembre. El cert és que des de 2014, l'atur sempre ha baixat el desembre, exceptuant l'any de la pandèmia.

"Aquest comportament apunta al fet que es comença a notar una certa desacceleració, com s'està veient a la resta d'Europa, especialment a Alemanya. També es veu que Catalunya, juntament amb el País Valencià, és el territori on més es nota la pujada de l'atur, cosa que es pot atribuir al fet que és una economia més oberta. Per tant, estem començant a notar abans aquesta desacceleració", ha valorat.

stats