L'atur manté la treva i torna a caure en 21.200 persones a Catalunya
La taxa d'atur catalana es relaxa fins al 12,28% tot i l'impacte de la quarta onada de la pandèmia
Segona vegada consecutiva en què l'Enquesta de Població Activa (EPA) arriba amb dades positives per al mercat laboral tot i la pandèmia. L'estadística de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha fet públic aquest dijous que durant el segon trimestre de l'any la xifra de desocupats va caure en 21.200 persones a Catalunya, fins a 478.500, i la taxa d'atur es va relaxar fins al 12,28%. De fet, va ser la segona comunitat autònoma amb la baixada trimestral més important, només al darrere de Múrcia (-22.200 aturats). La comparació amb el mateix període del 2020, però, denota que encara no s'han recuperat del tot els nivells prepandèmia. Catalunya segueix sumant 5.600 aturats més respecte al segon trimestre de l'any passat, quan érem en ple confinament dur per contenir els contagis de covid-19. També cal tenir en compte que aleshores molts expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) encara no s'havien convertit en acomiadaments definitius, com sí que ha passat en els últims mesos.
Durant el segon trimestre al conjunt de l'Estat es van retallar en 110.100 persones les llistes del SEPE (la caiguda trimestral més forta des del mateix trimestre del 2019), mentre que la taxa d'atur va caure al 15,26%. En total, a Espanya hi ha actualment 3,54 milions de desocupats, és a dir, encara se'n comptabilitzen 175.900 més que a mitjans del 2020. Si ho comparem amb el 2019, la bretxa encara és més pronunciada: hi ha 313.200 persones més que consten com a aturats. Tot i així, el govern espanyol ha pogut treure pit d'un altre descens positiu, les 68.400 llars que ja no tenen tots els seus membres a l'atur (en global encara n'hi ha 1,1 milions).
Un milió d'ocupats més en un any
El rumb positiu en les dades que publica el ministeri de Treball també s'ha notat en el ritme de creació d'ocupació. De l'abril al juny es van sumar 464.900 nous llocs de treball i s'han recuperat 1,06 milions d'ocupats respecte a un any enrere, fins als 19,6 milions. Catalunya també va situar-se en la segona posició pel que fa a la creació d'ocupació al llarg de l'últim any. Concretament, ja s'han generat 189.600 nous llocs de treball, una xifra només superada pels 245.700 d'Andalusia. En aquest últim trimestre, l'ocupació ha augmentat en 43.300 persones al Principat.
Les dades d'aquesta EPA amaguen un altre motiu per a l'optimisme, com destaca Josep Lladós, membre del Col·legi d'Economistes de Catalunya i professor de la UOC. "La creació d'ocupació ha anat acompanyada sobretot d'un augment de l'activitat. No és gent que ve de l'atur, sinó que s'havia desanimat o no tenia oportunitats de trobar feina i ara ha tornat a buscar-ne i s'ha incorporat al mercat laboral", apunta l'economista. En aquest segon trimestre, Espanya ha sumat 354.800 persones a la borsa de població activa, mentre que a Catalunya s'hi han afegit 22.100 persones.
Lladós, però, recorda que aquesta realitat té una altra cara de la moneda. Fa un any a l'Estat hi havia 397.500 persones que portaven més d'un any a l'atur, un col·lectiu que amb l'impacte de la pandèmia s'ha disparat fins a 797.800. "Estem en un procés de canvi tecnològic que ara s'ha accelerat i hem d'atendre i fer polítiques actives d'ocupació perquè tota aquesta gent no es descapitalitzi professionalment. Hi ha el risc de crear una borsa d'atur persistent en el temps perquè els requeriments de formació són cada cop més importants i s'hi ha d'invertir", explica l'acadèmic.
L'impacte de la cinquena onada
Quin impacte s'espera ara de la cinquena onada de la pandèmia? Lladós confia que aquesta nova tongada de contagis "alentirà però no revertirà" la recuperació del mercat laboral. De totes maneres, adverteix que aquesta millora seguirà sent asimètrica i molt més lenta per als sectors que encara es veuen afectats per les restriccions com l'hoteleria, la restauració, la cultura o el lleure. "Queda feina a fer i cal recordar sobretot que seguim creant llocs de treball temporals. Hem de retrobar la situació anterior a la crisi, però fer-ho amb un treball menys precari", afegeix.
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat que les dades d'aquest dimecres impliquen que l'Estat ha superat "l'etapa de resistència de la pandèmia" i ja entoma la de la recuperació econòmica. Així doncs, ha destacat que aquest serà "el període de més reforma i inversió de les últimes dècades" i que anirà acompanyat de l'arribada dels fons europeus, informa Núria Rius. Alhora el sindicat UGT ha avisat que aquesta millora "pot desinflar-se si no s'apliquen canvis en el mercat laboral", en referència a la negociació pendent amb el ministeri de Treball i la patronal per derogar alguns dels aspectes més lesius de la reforma laboral.
Aquests indicadors suposen un avançament a les dades que l'INE publicarà demà sobre el PIB espanyol, que també reflectiran una acceleració per a l'economia al ritme que avança la campanya de vacunació. L'EPA del primer trimestre del 2021 ja va suposar una treva per a les dades d'ocupació, amb un descens de la taxa d'atur a Catalunya fins al 12,9%. Aleshores el mercat laboral va aconseguir baixar de la barrera psicològica del mig milió de desocupats i, malgrat que les xifres encara eren pitjors que les de l'any anterior, es començaven a intuir els brots verds de la recuperació.