L'atur cau per segon mes consecutiu i baixa de la frontera del mig milió de desocupats
El nombre d'aturats a Catalunya continua sent un 6,2% més alt que un any enrere
L'atur va caure a l'abril per segon mes consecutiu a Catalunya i es va situar en 497.185 desocupats, segons dades publicades aquest dimecres pel ministeri de Treball. En total, el mes passat hi va haver 8.715 catalans menys a l'atur en comparació amb el març, una reducció de l'1,72%, tot i que en comparació amb fa un any són 29.375 –o un 6,28%– més.
A nivell de tot l'Estat, l'atur ha disminuït un 0,99% en relació amb el mes anterior, fins a les 3.910.628 persones. Això vol dir que hi ha 39.012 treballadors menys a la recerca de feina. No obstant, en comparació amb l'abril de l'any passat, les xifres no s'han recuperat del tot i encara hi ha 79.425 persones més sense feina, fet que suposa un increment interanual del 2,07%. Del conjunt d'aturats, un 57,9% són dones.
"Són unes dades de wait and see [espera i veuràs]. Ens en estem sortint a poc a poc, però encara no tenim prou confiança", explica Jordi Garcia, catedràtic de dret laboral de la Universitat de Barcelona. L'acadèmic destaca la incertesa que persisteix sobre el futur immediat de l'economia. "L'economia s'està tornant a obrir, però no sabem fins a quin punt", afegeix.
Aquest nivell d'incertesa combinat amb la reactivació –malgrat que sigui parcial– de determinats sectors clau per a l'economia fan que disminueixi l'atur, però "no tan com hauria de disminuir", opina Garcia. En aquest sentit, el catedràtic destaca que molts negocis encara "no tenen clar si contractar o no", ja que no està definida l'evolució de la pandèmia i, en conseqüència, les restriccions sanitàries sobre les empreses i la mobilitat que s'imposaran en els pròxims mesos.
Aquest fet, diu, és especialment acusat en el cas del turisme i la resta de sectors que tenen pics d'ocupació a l'estiu, com per exemple el comerç i la restauració als centres de les grans ciutats, sobretot a Barcelona. Malgrat això, Garcia descarta una obertura massiva que permeti recuperar un volum de turistes equiparable als nivells previs a la pandèmia. "El turisme és difícil. En tindrem, però no se sap com", rebla.
En xifres absolutes, Catalunya va ser la segona comunitat amb una reducció més forta de l'atur, només superada per Galícia, on el nombre de desocupats va baixar en més de 9.000 persones. A l'altre extrem, les Canàries, València i Cantàbria van ser les tres úniques autonomies on va pujar el nombre de gent sense feina.
Per demarcacions, Barcelona va encapçalar el rànquing espanyol de baixades amb gairebé 6.300 aturats menys que al març. A Tarragona va caure en 1.086 treballadors, a Girona en 982 i a Lleida en 379.
Millora als serveis i la indústria
La indústria i els serveis, els dos sectors que generen més ocupació a Catalunya, són alhora els que més han vist com queia el nombre de treballadors sense feina. Concretament, al sector serveis es va tancar l'abril amb 7.387 aturats menys, mentre que a la indústria van ser 1.068. La construcció també va reduir la desocupació en 417 persones i el sector primari (agricultura, pesca, mineria) ho va fer en 265 persones.
Pel que fa a la indústria, Garcia destaca que és especialment positiu que es reactivi, perquè normalment ofereix "una contractació més indefinida i més estructural" que no pas els serveis, on hi ha una proporció molt més elevada de contractes temporals, en alguns casos fins i tot de pocs dies de durada.
Del total de treballadors sense feina, 116.590 eren estrangers, la qual cosa representa més d'una cinquena part del global d'aturats a Catalunya. El sector serveis és el que va registrar més desocupats estrangers, amb gairebé 76.000 persones, seguit per la construcció amb poc més 11.000.
A l'abril es van firmar gairebé 198.000 contractes laborals a Catalunya, uns mil menys que al març, mes que va coincidir amb la Setmana Santa. D'aquests, la gran majoria van ser temporals, més de 166.0000, mentre que només 31.000 van ser indefinits. Aquesta xifra inclou també aquells casos de treballadors que ja tenien feina temporal i que van ser contractats de manera fixa per les seves empreses.
Més afiliats i menys ERTOs
La davallada de l'atur va acompanyada d'un increment a Catalunya del nombre de treballadors afiliats a la Seguretat Social. Això vol dir, doncs, que la caiguda de la desocupació no es deu al fet que els treballadors es retirin definitivament del mercat de treball, sinó tot el contrari, es creen llocs de treball mentre entra gent nova al mercat. De mitjana, a l'abril hi havia gairebé 3,4 milions d'afiliats a Catalunya, gairebé 22.000 més que al març, la qual cosa suposa un lleuger increment del 0,65% en un mes.
La bona marxa de l'ocupació s'ha notat també en la quantitat d'afectats per expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO), que es van reduir a l'abril en més de 21.000 a tot Catalunya. Al final del mes passat, doncs, encara quedaven uns 136.000 treballadors afectats de manera total o parcial per un ERTO, una xifra alta però molt inferior a les registrades la primavera de l'any passat, quan es van superar els 750.000 afectats.
A tot Espanya encara hi havia 638.000 persones incloses en expedients temporals, 36.000 menys que un mes abans.
- 497.185És el total d'aturats que hi havia a Catalunya en acabar el mes d'abril passat, la qual cosa suposa traspassar a la baixa la barrera simbòlica del mig milió per primera vegada aquest any
- 8.715Reducció del nombre de persones sense feina a Catalunya el mes passat en comparació amb el març, el segon mes seguit amb una rebaixa de l'atur.
- 3.910.628Nombre d'aturats al conjunt d'Espanya a l'abril, uns 79.000 menys que el mes anterior.
- 57,9%Percentatge de persones sense feina que són dones a nivell de tot l'Estat.
- 136.559Nombre d'empleats catalans que encara es troben afectats per un ERTO, tant complet com parcial.