Laboral

Catalunya és la tercera comunitat amb l'atur més baix

El nombre de desocupats es redueix en 1.200 persones en el primer trimestre de l'any però la taxa puja lleugerament fins al 10,23%

BarcelonaL'atac rus a Ucraïna, els problemes d'abastiment d'alguns productes, la inflació i l'inici d'any, que no és una època favorable a crear llocs de treball, ja que està a cavall de la campanya de Nadal i el tret de sortida de la temporada turística amb l'inici de la Setmana Santa, han ajudat que les dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA) del primer trimestre d'aquest 2022 siguin molt més planes que l'evolució de l'últim any a Catalunya i al conjunt de l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El nombre de desocupats al Principat, segons l'EPA publicada aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), va caure en 1.200 persones del gener al març respecte a l'últim trimestre del 2021. Tot i així, la taxa d'atur va pujar lleugerament (del 10,16% al 10,23%) i es resisteix a baixar de la barrera psicològica del 10%. Malgrat el petit repunt, però, es tracta de la segona taxa més baixa des del 2008 i es manté més de tres punts per sota de la mitjana espanyola, que també va augmentar durant els tres primers mesos d'aquest any i va passar del 13,33 al 13,65%.

Cargando
No hay anuncios
Taxa d'atur per comunitats
Dades de l'EPA del primer trimestre del 2022 en percentatge

Amb aquesta taxa Catalunya és la tercera comunitat amb l'atur més baix d'Espanya, només superada pel País Basc (8,69%) i l'Aragó (10,14%). De fet, les zones amb més desocupació es concentren a la meitat sud de l'Estat: les Canàries (20,30%), Andalusia (19,43%) i Extremadura (18,98%) encapçalen el rànquing, respectivament. La Comunitat de Madrid té una taxa de l'11,85%.

Cargando
No hay anuncios

"El comportament d'aquest primer trimestre és l'habitual dels d'abans de la pandèmia", explica el catedràtic en dret laboral de la Universitat de Barcelona Jordi Garcia. La gran incògnita –afegeix– és si aquestes dades mostren l'inici d'un alentiment del mercat laboral o són un fet puntual i la contractació es dispararà a l'estiu.

Si es comparen les dades amb les de fa un any, però, la millora del mercat laboral és més que evident després del sotrac que va suposar la crisi provocada per la pandèmia. Concretament, Catalunya va tancar el primer trimestre del 2022 amb 394.200 desocupats, 105.500 menys que en el mateix període de l'any anterior. Pel que fa a les dades d'ocupació, té més de 3,45 milions de persones ocupades l'últim dia de març, 40.900 menys que en l'últim trimestre però 83.400 més que fa un any. "En el segon trimestre això s'hauria de capgirar i s'hauria de veure un creixement de l'ocupació si les previsions per a aquest estiu es compleixen", apunta Garcia.

Cargando
No hay anuncios

Una radiografia similar es produeix al conjunt d'Espanya, que va registrar el 31 de març 3.174.700 aturats. Són 70.900 més que el desembre del 2021 però 479.200 menys que fa un any. Pel que fa a ocupació, l'Estat té 20.084.700 persones amb feina, una xifra que representa 100.200 persones menys que en l'últim trimestre de l'any passat però, de nou, 878.000 més que en el primer trimestre del 2021.

Cargando
No hay anuncios

Per sectors, a Catalunya l'únic que va aconseguir generar ocupació els tres primers mesos de l'any va ser el de la construcció. Segons l'EPA, el sector va tancar el primer trimestre amb 213.000 persones ocupades, 11.800 més que en el trimestre anterior. La resta (serveis, indústria i agricultura) van punxar. El que més en va perdre quantitativament i és, alhora, el sector que dona més feina va ser el dels serveis, amb 39.300 ocupats menys que en el quart trimestre del 2021. Actualment, hi treballen 2,61 milions de persones. "En general, les dades a Catalunya són bones, però preocupen dues coses: que la indústria baixi –perquè és el sector més estable– i la construcció –que és més temporal– pugi i, alhora, que disminueixi el nombre d'assalariats", apunta el catedràtic de la UB.

Cargando
No hay anuncios

On no hi ha sorpreses és en la desocupació de les dones, que, tot i reduir-se una mica, continuen sent les que més atur pateixen (una taxa del 10,85% respecte al 9,66% dels homes). El mateix passa entre els més joves: gairebé un de cada dos joves d'entre 16 i 19 anys que busquen feina no en té (44%).

Les dades més positives: aturats de llarga durada i contractes indefinits

La dada positiva ve dels aturats de llarga durada, els que fa més d'un any que busquen feina, que ha caigut en 17.700 persones respecte a l'últim trimestre de l'any passat i se situa en 164.300. I en el conjunt d'Espanya la xifra que torna a destacar és la de contractes indefinits, que durant el primer trimestre van arribar a superar els 12,8 milions. És la més alta que s'ha registrat mai i suposa un increment de 164.100 contractes en comparació amb el trimestre anterior. El motiu d'aquest increment, segons ha insistit el govern espanyol, és la nova reforma laboral que van aprovar el consell de ministres a finals de desembre del 2021 i el Congrés a principis de febrer.