Mercat laboral

Rècord de contractes indefinits

El 29% dels acords laborals signats al febrer a Catalunya són indefinits, el percentatge més alt registrat mai

BarcelonaDesprés de la pujada de gener, l'atur ha tornat a agafar el camí descendent que portava des del març del 2021. Segons dades del ministeri de Treball publicades aquest dimecres, al febrer han sortit de les llistes del Servei Estatal d'Ocupació (SEPE) 142 persones a Catalunya (la taxa és un 0,04% inferior a la del gener) i en queden 371.660, mentre que a Espanya el descens ha sigut d'11.394 persones (per rebaixar l'atur un 0,36%). Això vol dir que ha estat el millor febrer en xifres absolutes al Principat des del 2008.

Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La dada més positiva del mes passat va ser el rècord de contractes indefinits que s'han firmat. Dels 217.317 acords laborals materialitzats a Catalunya (-3,5% respecte al gener), un 28,7% van ser indefinits. Segons l'Observatori del Treball i Model Productiu, aquest és el percentatge més elevat de tota la sèrie històrica, que va començar l'any 1998. A Espanya, l'increment també és de rècord, tot i que inferior al de Catalunya: dels més d'1,4 milions de contractes firmats al febrer, un 22% van ser de caràcter indefinit. Pel que fa als temporals, que encara monopolitzaven el mercat laboral espanyol, porten tres mesos consecutius caient. Al febrer se'n van signar més d'1,1 milions.

Cargando
No hay anuncios
Evolució dels contractes indefinits els mesos de febrer a Catalunya
Evolució dels contractes indefinits els mesos de febrer a Espanya
Cargando
No hay anuncios

La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, s'ha afanyat aquest dimecres a recordar que l'augment de la qualitat dels contractes es deu a la nova reforma laboral, que va aprovar al desembre el consell de ministres i a principis de febrer, per la mínima, el Congrés de Diputats. "Ja observem com la reforma laboral està desplegant els seus efectes en el nostre país", ha assegurat Díaz. En canvi, el catedràtic de dret del treball de la Universitat de Barcelona (UB), Jordi García, no comparteix l'optimisme de Díaz i assegura que encara és aviat per atribuir aquest augment dels indefinits a la nova normativa laboral, que té com a principal objectiu precisament minimitzar la temporalitat instaurada en el mercat laboral des de fa dècades. "Les empreses tenen fins al 31 de març per adaptar els contractes temporals dels seus treballadors a la nova legislació. Serà en aquesta data quan es veurà quin és l'impacte de la reforma", assegura. Per a García, l'increment d'aquests contractes indefinits es pot deure a diferents factors: des de la contractació indefinida al sector públic, a les campanyes d'inspecció de treball o a particularitats de cada sector. En aquest sentit, recorda la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) de l'estiu passat que limitava l'encadenament de contractes fixos d'obra en la construcció.

Precisament, segons dades del ministeri de Treball, l'increment més gran en percentatge de contractació indefinida respecte a abans de la pandèmia s'ha produït als sectors de la construcció i l'agricultura a escala estatal. Al febrer, destaquen en aquest àmbit la construcció i els serveis.

Cargando
No hay anuncios

En la mateixa línia del catedràtic de la UB s'ha pronunciat el secretari de Treball, Enric Vinaixa, que ha assegurat que encara és massa aviat per atribuir l'augment dels contractes indefinits a la reforma laboral.

Cargando
No hay anuncios

Catalunya lidera la creació de llocs de treball

A més dels contractes indefinits, l'altra dada rècord del febrer és que Catalunya va registrar la millor afiliació a la Seguretat Social de la sèrie històrica del segon mes de l'any amb 21.247 persones ocupades més que el gener, el doble que la Comunitat de Madrid, i se situa lleugerament per sobre dels 3,5 milions. En termes interanuals, la Seguretat Social ha guanyat 144.521 afiliats a Catalunya (+4,3%). Pel que fa al conjunt de l'Estat, la Seguretat Social ha tancat el febrer fregant els 20 milions d'afiliats, la dada més alta de la sèrie. La xifra suposa un increment de 37.726 persones respecte al gener i supera en prop de 450.000 treballadors el nivell d'afiliació previ a la pandèmia.

Cargando
No hay anuncios

Quant a les dades de l'atur, si es comparen amb les de fa un any, quan la pandèmia continuava castigant fortament l'economia, a Catalunya hi ha 140.630 persones menys desocupades (-27,45%) i al conjunt d'Espanya més de 897.000 treballadors han sortit de les llistes de l'atur.

Respecte a abans de l'arribada del covid, el febrer del 2019, hi ha 25.000 aturats catalans menys. Les dades, doncs, demostren que el mercat laboral ja ha superat la pandèmia, com a mínim quantitativament. "L' atur està bastant estabilitzat, hauria de baixar una mica més si es compara amb el comportament d'abans de la pandèmia", assegura el catedràtic de la UB.

Cargando
No hay anuncios

El lleuger descens de l'atur a Catalunya s'ha concentrat en la demarcació de Tarragona, on ha baixat el nombre de desocupats en 491 persones, mentre que a la resta de províncies, Barcelona, Girona i Lleida, ha augmentat lleument.

Al conjunt d'Espanya ha baixat en nou comunitats autònomes respecte al gener. Qui ha liderat aquesta caiguda ha sigut la Comunitat de Madrid (-15.770), les Canàries (-2.022) i, en tercera posició, les Illes Balears (-1.931).