Tecnologia

L'any de les 'megarondes' tecnològiques

El 2021 s'ha saldat amb un rècord mai vist d'inversió i sortides a borsa de 'start-ups' espanyoles

Eduard Castañeda i Enric Asunción, fundadors de Wallbox, a Wall Street.
3 min

BarcelonaEl 2021 ha sigut un any de rècords i grans anuncis per a les start-ups literalment fins a l’últim minut. Glovo revelava per sorpresa abans de la mitjanit del 31 de desembre que la cotitzada alemanya Delivery Hero es convertia en el seu principal accionista en una operació que valora l’empresa catalana en més de 2.000 milions d’euros. El colofó final arriba després d’un exercici en què s’han registrat més megarondes que mai i s’han viscut les primeres sortides a la borsa dels Estats Units de tecnològiques nascudes a Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons dades de l’informe Spanish tech ecosystem, només en el primer semestre del 2021 es van captar prop de 1.900 milions d’euros en inversió, més que en tot l’any anterior. Aleshores ja es podia donar per fet que el sector havia superat tots els màxims, en bona part gràcies a les operacions de més de cent milions. “Els inversors internacionals continuen apostant per Espanya, fet que posa de manifest que, tot i la incertesa d’aquest període, el nostre país conserva el seu atractiu i la indústria manté part del patró de la inversió que ha caracteritzat els últims exercicis des de la recuperació”, explica Aquilino Peña, president de la patronal del capital risc Ascri i fundador de la gestora de fons Kibo Ventures.

Si en la primera meitat del 2021 entraven en aquest recompte rècord les rondes de finançament de Wallapop (157 milions) i Glovo (450 milions), en la segona part de l’any se n’hi van sumar d’altres com Jobandtalent (440 milions) i Clikalia (400 milions en deute i 60 milions en capital). De fet, aquesta proptech amb un nom menys conegut que el de la plataforma de comandes a domicili va aconseguir superar-la i tancar l’operació de finançament més abundant de la història per a una start-up espanyola. “Aquest efecte ve de dos aspectes fonamentals: veníem d’un any dolent i el 2021 s’han animat els inversors com a resposta”, apunta Ernest Sánchez, soci director del venture builder Nuclio. Des de la seva pròpia experiència, assegura que des de finals del 2020 han posat en marxa set noves empreses i han assolit les necessitats d'inversió “de manera molt adequada”. 

Segons l'últim informe del fons britànic Atomico, amb dades del setembre Espanya ja se situava com el sisè país europeu per volum d’inversió captada i ha superat Suïssa en aquest rànquing. Aquest mateix estudi també deixava clar, però, que el furor d’aquest 2021 s’escampa a tot Europa. Per primera vegada el Vell Continent passarà dels 100.000 milions de dòlars d’inversió (més de 88.500 milions d’euros) i comença a escurçar distàncies amb els Estats Units pel que fa a les grans operacions. Europa també està generant unicorns (empreses valorades en més de 1.000 milions de dòlars) a un ritme que no s'ha vist mai: 98 companyies van aconseguir aquest títol en aquest últim any i ja n’hi ha un total de 321.

Primers salts al Nasdaq

Precisament, el 2021 també ha sigut l’any del debut a la borsa d’un nou unicorn català. La companyia de carregadors per al cotxe elèctric Wallbox va començar a cotitzar a Wall Street a l’octubre i des d’aleshores el preu de les seves accions ha augmentat més d’un 70%. Abans de l’empresa de Sant Andreu de la Barca, al maig es va estrenar al Nasdaq valorada per més de 3.500 milions d’euros la valenciana Flywire, una fintech especialitzada en pagaments complexos i de grans volums com les matrícules universitàries. “El fet que es constati per primer cop que empreses nascudes aquí poden sortir a la borsa dels EUA i aconseguir liquidesa és una notícia boníssima per a tot l’ecosistema”, insisteix Sánchez.

A Espanya el sector també ha aconseguit que la llei start-up arribi finalment al consell de ministres amb mesures com reduccions fiscals, nous instruments de suport a la inversió i una finestreta única per agilitzar tràmits administratius. “Inicialment, estàvem decebuts perquè ens semblava que es quedava justa, però amb els últims canvis satisfà més les nostres aspiracions, tot i el marge de millora”, afegeix Sánchez. Després del procés d’audiència pública, el projecte de llei va incorporar –per exemple– que es consideressin start-ups les empreses creades per una persona que ja ho havia intentat un o dos cops abans. Per al 2022, la indústria torna a ser optimista: més enllà de l’entusiasme que mantenen els grans fons internacionals, diverses gestores de capital risc espanyoles han aixecat més de 500 milions d’euros que repartiran per fer créixer noves companyies.

stats