L'Ajuntament de Barcelona va captar 100 M€ en inversions estrangeres el 2021
Més de la meitat de les noves empreses que han aterrat són de fora de la UE
BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona va captar durant el 2021 inversions estrangeres per valor de 100 milions d'euros, cinc vegades més que el 2020. Aquestes inversions captades l'any passat van generar 885 llocs de treball, més del doble que l'any anterior. A través de la Direcció de Promoció de Ciutat i del Servei de Business Landing de Barcelona Activa, es van gestionar 130 projectes, dels quals tretze van arribar a bon port: onze de nous i dues reinversions en projectes ja en marxa a la ciutat. Entre els projectes més destacats hi ha el global digital hub de PepsiCo, l'obertura d'un customer hub de Costa Cruceros per a la seva estratègia internacional de captació i fidelització de clients i la creació d'un centre de desenvolupament de producte i enginyeria de Veriff.
Pel que fa als llocs de treball, el projecte de PepsiCo en crearà 400 en els pròxims dos anys, el de Costa Cruceros ja n'ha creat 100 aquest 2021 passat i el de Veriff en crearà 50 de nous. Dels tretze projectes aterrats de nova implantació a la ciutat, el 54% provenen de fora de la Unió Europea. En relació amb l'origen, la inversió es reparteix entre deu països. Destaquen els Estats Units, el Regne Unit i Itàlia, amb dos projectes cadascun; la resta de projectes captats provenen de l'Argentina, Bèlgica, Estònia, França, els Països Baixos, Suïssa i la Xina.
El sector tecnològic, líder
Entre els nous projectes destaquen les empreses provinents del sector tecnològic i de les comunicacions, amb un 54% del total (transformació digital corporativa, desenvolupament de software, verificació d'identitat digital), i, a continuació, els de producció creativa i cultural, amb dos projectes. Amb un projecte cadascun hi ha els dels sectors de la indústria, serveis a les empreses, logística i serveis a les persones.
De cara al 2022 es treballa amb una cartera de 62 projectes, dels quals el 65% provenen de fora de la UE, amb l'Argentina (15%) i el Regne Unit (13%) com a principals mercats emissors. Per sectors de la cartera viva hi ha una gran presència de projectes d'inversió relacionats amb les tecnologies de la informació i la comunicació (29%) i els serveis a les empreses (16%) i, a continuació, una distribució molt més homogènia de sectors, en què destaca l'entrada de nous projectes relacionats amb la manufactura i la logística.