Finances públiques

L'Airef qüestiona la previsió de creixement de Catalunya per a aquest any però avala la del 2022

El supervisor veu "factible" però "poc probable" el pronòstic d'aquest 2021

ARA
i ARA

BarcelonaL'Airef ha donat llum verda aquest dimecres a les previsions econòmiques de la Generalitat per als pressupostos del 2022. L'autoritat independent considera, doncs, que el PIB català podria créixer un 6,4% l'any vinent, com estima el Govern. Tot i així, la institució és més escèptica pel que fa al pronòstic del 2021, que el departament d'Economia, liderat per Jaume Giró, calculava també amb un augment del 6,4%. En aquest sentit, considera que aquesta dada és "poc probable", malgrat que admet que és "factible" tenint en compte l'elevat grau d'incertesa econòmica que encara hi ha pel context de pandèmia.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A més, l'Airef també recorda altres factors que poden rebaixar els pronòstics actuals, com ara les pressions inflacionistes lligades als preus d'algunes primeres matèries o l'emergència per la ruptura en la cadena de subministrament en determinats sectors industrials. Aquests problemes estan començant a provocar un desabastiment en algunes fàbriques i són el principal risc que totes les institucions econòmiques, amb el Banc Central Europeu al capdavant, veuen per a la recuperació postcovid.

Cargando
No hay anuncios

A banda de les previsions catalanes, l'Airef també ha qüestionat els comptes presentats per la Comunitat de Madrid, Andalusia, les Illes Balears, les Canàries i Castella i Lleó. En tots aquests casos, el supervisor considera "molt poc probables" les previsions de creixement que han fet els respectius governs autonòmics, que en el cas de Madrid apuntava a un creixement del 6,3% per enguany (igual que Catalunya).

Dilluns el mateix organisme va assegurar que l'escenari macroeconòmic actual del govern espanyol "no és realista", malgrat reconèixer que el va avalar el 21 de setembre. Així doncs, ha acabat rebaixant la seva previsió de creixement econòmic per a aquest any fins al 5,5%, és a dir, un punt menys que l'última estimació (6,5%).

Cargando
No hay anuncios

Previsions amb un únic escenari

La treva en l'impacte econòmic de la pandèmia sí que s'ha notat en un canvi metodològic anunciat per l'organisme: l'Airef ha tornat a presentar les seves anàlisis al voltant d'un únic escenari, després que amb l'esclat de la pandèmia comencés a incloure a les seves publicacions escenaris alternatius en funció de l'evolució de la situació sanitària.