Preus públics

L'aigua s'apujarà quasi un 6% a Barcelona i la seva àrea metropolitana el 2025

La pujada, de 0,77 euros al mes, és desproporcionada per Aigua és Vida mentre l'AMB la justifica per la sequera

BarcelonaL'aigua potable s'apujarà gairebé un 6% per a les llars dels 23 municipis que abasteix la societat mixta Aigües de Barcelona –participada per Agbar (Veolia), l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i CriteriaCaixa–, segons ha aprovat aquest dimarts el plenari del consell metropolità. En el cas del Prat de Llobregat, que té la seva pròpia empresa subministradora, Aigües del Prat, SA, la pujada serà del 9,26%.

Inscriu-te a la newsletter L'any del tot o res per al Banc SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Són els augments de mitjana que calcula l'AMB per a l'any que ve, i que encara han de passar per la Comissió de Preus de Catalunya, que depèn de la Generalitat, abans de la seva aprovació definitiva. Segons l'AMB, la pujada a Barcelona i els altres 22 municipis que subministra Aigües de Barcelona, l'increment de la tarifa és del 5,95%, cosa que es tradueix per a una llar tipus en 0,77 euros al mes, o 1,5 euros cada rebut, ja que l'aigua es cobra cada dos mesos. Aquest increment seria per a una llar amb dues persones i un consum de 100 litres per habitant al dia.

Cargando
No hay anuncios

Tot i això, calcular l'increment concret per a cada llar és complicat, perquè el preu per metre cúbic depèn del consum a cada llar i el nombre de persones que hi resideixen. Així, per als consums més moderats, fins a 9 metres cúbics al mes, l'increment serà del 2,9%, però a partir de 10 metres cúbics al mes la pujada és del 6,72%.

Per justificar aquest augment per sobre de la inflació, l'AMB argumenta les fortes inversions que s'estan realitzant per pal·liar els efectes de la sequera, així com l'augment d'alguns costos, com els de personal, la millora comercial o la ciberseguretat. Entre les inversions que s'argumenten relacionades amb la sequera hi ha l'ampliació de l'estació de tractament d'aigua potable (ETAP) del Besòs (5,6 milions d'euros), l'ampliació del tractament d'osmosi inversa als pous Estrella (33,4 milions), la garantia del tractament del cabal d'aigües subterrànies de Sant Joan Despí (8,8 milions), la construcció de pous de fins a 4 metres cúbics per segon a l'ETAP de Sant Joan Despí (28,4 milions) i l'ampliació de l'osmosi inversa a Sant Joan Despí (130 milions).

Cargando
No hay anuncios

Tres anys d'increments

Aquesta pujada de la tarifa de l'aigua és la tercera consecutiva, malgrat que no és tan important com la de l'any passat, quan va augmentar un 26% perquè, al seu torn, ATL, que és la companyia pública que subministra a les empreses distribuïdores (el que es coneix com a subministrament en alta) va augmentar les seves tarifes un 33% a causa de la sequera.

Cargando
No hay anuncios

La plataforma Aigua és Vida, que agrupa diferents grups a favor de la remunicipalització de l'aigua (ara és en règim de concessió) ja ha posat el crit al cel, i considera "desproporcionat" aquest increment de les tarifes. Segons aquesta plataforma, l'empresa mixta Aigües de Barcelona ha rebut 16 milions d'euros de subvencions per a la millora de la xarxa i 70 milions del PERTE de digitalització de l'aigua, a través dels fons europeus Next Generation. Per aquests motius, al·lega Aigua és Vida, "no té sentit imputar costos d’activitats i augments de personal relacionats amb la detecció de fuites i la renovació de comptadors.

La plataforma acusa el govern de l'AMB, controlat pel PSC, de comprar els arguments de l'empresa concessionària, i en concret l'augment de les inversions derivades de la sequera. Segons Aigua és Vida, la llei d'inversions d'emergència aprovada pel Parlament la passada legislatura estableix que "aquestes inversions s’han de costejar amb els pressupostos de la Generalitat". "Per tant –conclou Aigua és Vida–, no té sentit imputar-les a la tarifa".

Cargando
No hay anuncios

Aquesta plataforma també denuncia que s'imputen a la tarifa conceptes com els deutes que l'empresa concessionària té amb el Port de Barcelona (3 milions) o el cofinançament del PERTE (3,5 milions); i s'imputen increments desmesurats en conceptes com la partida dels objectius de desenvolupament sostenible –ODS– (+36%, 3,6 milions), o d'R+D+i (+22%, 5,25 milions). També consideren desproporcionats els diners que rep l’AMB com a concepte de cànon concessional. Aquest s’incrementa un 20% i ascendeix als 25 milions. "L’AMB és jutge i part, perquè pretesament és qui regula la tarifa d’Aigües de Barcelona i l’hauria de fer baixar, però alhora és part del seu negoci, perquè s’embutxaca 25 milions que pot fer servir per a pagar el que vulgui", denuncia Aigua és Vida.