L'atac rus a Ucraïna

L'AIE fa una crida a abaixar el termòstat de la calefacció per reduir les importacions de gas de Rússia

L'organisme presenta un pla perquè la UE retalli un 35% la seva dependència energètica de Moscou

ParísMés enllà del drama humà, la guerra a Ucraïna també pot provocar a Europa una autèntica crisi energètica si Vladímir Putin decideix tancar l’aixeta del gas. El 40% del gas natural que es consumeix a Europa prové de Rússia, però en alguns països del centre de la UE —com Alemanya—, el percentatge és molt més elevat. Des de l’inici del conflicte armat, els preus d’aquesta matèria primera s’han disparat i amenacen amb encarir la factura de milions d’europeus quan les baixes temperatures hivernals encara no han marxat. Putin lliura una guerra a Ucraïna i flirteja amb les armes nuclears, però també amenaça amb una escalada energètica, sobretot després que Alemanya hagi suspès la posada en marxa del gasoducte Nord Strem 2, que connectaria Europa amb Rússia.

Inscriu-te a la newsletter El pànic a TrumpInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per prevenir els greus problemes de subministrament que suposaria que Rússia deixi de bombejar gas, l’Agència Internacional de l’Energia (AIE) ha elaborat un pla perquè els països comunitaris puguin reduir la dependència energètica de Rússia, una de les grans assignatures pendents de la Unió Europea. El pla de l’AIE proposa 10 accions que podrien reduir més d’un terç el consum de gas a Europa en el termini d’un any: segons els càlculs que fa l’Agència, dels 155.000 milions de metres cúbics de gas natural que la UE va importar l’any passat, se’n podrien retallar més de 50.000 milions, un 35%.

Cargando
No hay anuncios

“Europa ha de reduir ràpidament el paper dominant de Rússia en els seus mercats energètics i augmentar les alternatives tan aviat com sigui possible”, ha reclamat aquest dijous el director executiu de l'AIE, Fatih Birol. Segons el directiu de l’agència amb seu a París, “l’ús que fa Rússia dels seus recursos de gas natural com a arma econòmica i política mostra que Europa ha d'actuar ràpidament per estar preparada per afrontar una incertesa considerable sobre el subministrament de gas rus l'hivern vinent”. 

Impuls de les energies renovables

La majoria d’accions que integren el pla depenen directament dels governs, però n’hi ha una que està a l’abast de tots els ciutadans: abaixar el termòstat de la calefacció. Si totes les llars abaixen 1 ºC el termòstat, en un any Europa estalviarà 10.000 milions de metres cúbics de gas natural. L’AIE demana també no signar més contractes energètics amb Rússia i buscar altres proveïdors de gas. Les alternatives podrien ser Algèria —un dels principals subministradors de gas d'Espanya—, els Estats Units, Qatar o l'Azerbaidjan. Amb aquesta mesura es podria prescindir de 30.000 milions de metres cúbics importats de Rússia. "La diversificació és essencial", ha destacat la ministra francesa de Transició Ecològica, Barbara Pompili.

Cargando
No hay anuncios

La majoria d’accions que proposa l’AIE, però, no són cap novetat i formen part dels plans de la UE per a la transició ecològica: accelerar el desplegament de les energies verdes, intensificar les mesures d'eficiència energètica dels edificis i la indústria i aplicar impostos a curt termini pels beneficis imprevistos de les elèctriques per protegir els consumidors més vulnerables dels preus elevats. L'AIE també demana accelerar el canvi de calderes de gas per bombes de calor i “maximitzar” la generació d’energia nuclear amb les plantes actuals i d'energia procedent de la biomassa. De fet, l'organisme és partidari d'ajornar el tancament programat d'alguns reactors nuclears per reduir la dependència energètica de Rússia, una qüestió que no genera consens a la UE.

Emmagatzematge de gas

L’Agència Internacional de l’Energia també demana augmentar el volum de les reserves de gas durant aquest any per prevenir problemes de subministrament de cara al pròxim hivern. Precisament la Unió Europea debat imposar un nivell mínim d'emmagatzematge de gas per a l'hivern, i està previst que la Comissió Europea presenti una proposta sobre la qüestió en els propers dies. A més a més, els líders europeus es reuniran la setmana que ve en una cimera informal a Versalles (França) per debatre la dependència energètica de Rússia, entre altres qüestions.