Empreses

L’Estat arriba al 10% del capital de Telefónica i es converteix en el seu primer accionista

La SEPI ha desemborsat més de 2.280 milions d'euros a través de transferències del ministeri d'Hisenda

3 min
El president de Telefónica, José María Álvarez Pallete, en una imatge d'arxiu.

MADRIDMenys de dos mesos. Aquest és el temps que ha trigat la SEPI, el braç inversor del govern espanyol i que depèn del ministeri d’Hisenda, a adquirir el 10% del capital social de Telefónica des que va anunciar la primera compra d'accions a finals del mes de març. Amb l’última adquisició d’accions detallada aquest dilluns a la tarda a través de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), l’Estat ja és, 27 anys després de la seva privatització, el primer accionista de la teleco espanyola.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"L'operació s'ha dut a terme minimitzant l'impacte a la cotització i complint amb les comunicacions de participacions significatives", ha detallat la SEPI a través d'un comunicat. L'organisme que presideix Belén Gualda reitera la seva "vocació de permanència" a la companyia. "Telefónica és una de les principals companyies del país, líder en el sector de les telecomunicacions i clau en altres àmbits estratègics –diu–. L'empresa és determinant per les seves capacitats industrials i àrees de coneixement, ja que desenvolupa activitats rellevants per a l'economia i el teixit productiu, incloent-hi les relacionades amb la seguretat i la defensa", ha afegit l'organisme públic.

Per darrere tindrà el principal operador de telecomunicacions de l'Aràbia Saudita, Saudi Telecom (STC Group), amb un 9,9% del capital social. Per ara, però, el grup saudita ha adquirit un 5% del capital social de Telefónica, tot i que té un 4,9% reservat a través d’instruments financers. De fet, cal recordar que el moviment del govern espanyol neix, precisament, per la irrupció dels saudites dins la companyia que presideix José María Álvarez-Pallete. L'objectiu ha estat que Saudi Telecom no tingués el paper principal dins l’accionariat.

Durant aquests dos mesos, el govern espanyol, a través del ministeri d'Hisenda, ha fet transferències directes a la SEPI. Els diners, que formen part dels pressupostos generals de l'Estat del 2023 (actualment estan prorrogats), han sortit de la partida de les aportacions patrimonials. En total, el govern ha desemborsat 2.285 milions d'euros públics (ha adquirit un total de 567.016.696 accions a un preu mitjà de 4,02 euros l'acció). Es tracta d'una xifra lleugerament superior al que li ha costat a STC Group adquirir les seves accions perquè, des que el govern espanyol va anunciar la intenció d'adquirir un 10% del capital, el valor de Telefónica a la borsa ha crescut lleugerament. De fet, aquest és el principal motiu de la rapidesa a l'hora de comprar les participacions. "[La compra] Es vol fer en el menor temps possible", recordava fa uns dies la portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría.

Nucli dur espanyol

Mentre el govern espanyol espera ara un moviment per part de STC Group (ha de sol·licitar l'autorització de l'executiu per poder adquirir el 4,9% que té reservat), amb l'entrada de la SEPI a l'accionariat de Telefónica s'ha consolidat un nucli dur que busca garantir "l'espanyolitat" de l'empresa, així com la seva estratègia.

A banda de la SEPI, en aquest nucli dur entra en joc CriteriaCaixa, que s'ha fet forta amb l'adquisició d'un 5% del capital social de Telefónica. També el BBVA, amb un 4,87%, i CaixaBank, amb un 2,510%. L'altre accionista important és Blackrock, amb un 4,4% del capital però sense representació al consell d'administració.

Un fitxatge del Reial Madrid

Amb tot, la SEPI sempre ha defensat que la seva presència a Telefónica "permetrà proporcionar molta més estabilitat accionarial per a la consecució dels seus objectius i contribuirà a la salvaguarda de les capacitats estratègiques d'una companyia estratègica". Per tal de defensar aquests interessos, el govern espanyol ha fitxat l'economista Carlos Ocaña Orbis. Aquest "gurú digital" serà conseller a Telefónica en representació de la SEPI després de la sortida "voluntària" de la consellera Carmen García de Andrés. A més, el ministre de Transformació Digital, José Luis Escrivá, ha obert la porta a poder demanar una segona cadira al consell.

Actualment Orbis és un dels homes forts de Florentino Pérez i forma part del comitè executiu del Reial Madrid. Té experiència en assessoria digital i tecnològica i, de fet, té dues obres publicades vinculades a aquesta àrea. L'actual president del govern espanyol, Pedro Sánchez, era el director d'una d'elles, i Ocaña el coautor. 

stats