KKH té un pla B per a l'hotel de luxe a l'edifici del Deutsche Bank en cas que Colau el bloquegi
Si no pot enderrocar l'immoble el rehabilitarà per fer-hi un edifici més petit que el que projectava
BarcelonaEl fons KKH Property, fundat per l'exdirectiu de Renta Corporación Josep Maria Serra, reprendrà el projecte inicial per a l'edifici del Deutsche Bank si finalment Ada Colau accedeix a l'alcaldia i atura el projecte d'enderrocar l'actual edifici per fer-ne un de més gran, segons han informat a l'ARA fonts properes als inversors.
KKH Property, on participa el magnat Joseph Perella, havia pensat enderrocar l'actual edifici, a la cruïlla del passeig de Gràcia amb la Diagonal, per fer-ne un de nou. La intenció expressada al seu dia per Josep Maria Farré era aixecar un edifici emblemàtic per ubicar-hi un hotel de gran luxe, capaç d'atraure turisme de luxe i alt poder adquisitiu. Un projecte que Farré va definir com "de ciutat".
Ara, davant la possibilitat que la nova administració municipal no accepti el pla d'augmentar l'edificabilitat, tal com informa el diari 'El País', la companyia es planteja tornar al pla inicial, consistent a rehabilitar l'immoble per convertir-lo en un hotel de cinc estrelles, amb zona comercial als baixos. Aquest projecte possiblement seria incapaç d'aportar una cadena de màxim luxe per a l'explotació de l'establiment. Amb el projecte que s'estava desenvolupant s'havia parlat, com a possible operador, de la cadena Four Seasons, que fa anys que vol entrar a Barcelona en un edifici emblemàtic.
L'immoble, conegut com a Edifici Europa, el va comprar KKH l'estiu passat. Tot i que tenia altres pretendents, com Emin Capital, al final se'l va quedar KKH amb aliança amb el fons Perella Weingberg pagant-ne 91 milions d'euros als anteriors propietaris, les famílies andorranes Ribas, Reig i Cerqueda. L'edifici té actualment com a principal ocupant el despatx d'advocats Cuatrecasas, que té previst traslladar-se a la seva nova seu del 22@ l'any que ve, que és quan començarien les obres.
Quan KKH va comprar l'edifici l'estiu passat va dir que volia convertir-lo en un hotel i una part en botigues. Però més tard el projecte va mutar i es va imposar la idea d'enderrocar l'immoble per aixecar-ne un de nou més gran i més modern, que s'adaptaria millor a les exigències de les gran cadenes hoteleres del món.
Per poder fer-ho es va dissenyar una operació a tres bandes. Per construir un hotel de referència i emblemàtic en un edifici amb les últimes exigències tecnològiques i que, a més, donaria feina a unes 400 persones, KKH va arribar a un acord amb els Lluïsos de Gràcia i la Fundació Pere Relats. La intenció era comprar-los els drets d'edificabilitat que tenien en dos solars de Gràcia. Això hauria permès ampliar la superfície en el nou immoble dels 14.000 metres quadrats actuals a 19.000 situats en una torre que tindria 98 metres d'alçària en lloc dels actuals 75. Una jugada que per a la companyia tenia un cost de més de 20 milions d'euros per comprar aquests drets d'edificabilitat a les dues associacions. Les associacions en surten també perjudicades, perquè hauran de renunciar a uns ingressos que tenien previstos.
KKH va aconseguir el suport de l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i del grup municipal del PP per poder fer aquesta operació. Com que l'edifici no està catalogat ni protegit, era possible l'enderroc per aixecar-ne un de nou. Però calia una modificació del Pla General Metropolità (PGM), que l'Ajuntament dirigit per Ada Colau pot aturar.
Advertència de la Generalitat
La possibilitat que es paralitzi el projecte ja ha provocat l'advertència del Govern. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha dit que frenar el projecte que tenia KKH impedirà la creació de centenars de llocs de treball. Vila ha alertat que Barcelona té projectes molt importants per al seu progrés econòmic que "seria una llàstima que es posessin en risc", i en aquest sentit ha fet referència al projecte de l'hotel de KKH. "Em preocuparia entrar en una deriva que posés en risc projectes importants per al progrés econòmic de Barcelona i Catalunya", ha indicat el conseller, que ha advertit a Ada Colau que per pagar les polítiques socials hi ha d'haver generació de riquesa.
Per al conseller Vila, impedir el projecte d'hotel de gran luxe de KKH "castiga la marca i el lideratge de Barcelona i impedeix que es creïn a curt i mitjà termini centenars de llocs de treball".
Per la seva banda, el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha defensat que es mantingui el projecte de l'hotel de luxe en la torre Deutsche Bank i ha advertit que "un país que ho fia tot a un model 'low cost', només tindrà salaris 'low cost'".
La Torre Agbar, pendent del canvi d'ús
El projecte de l'edifici del Deutsche Bank no és l'únic que es podria veure afectat pel canvi polític. Un altre pla hoteler, el de la Torre Agbar, està pendent del seu canvi d'ús. L'edifici corporatiu d'Agbar ha de convertir-se en un hotel de la cadena Hyatt. Agbar té previst traslladar-se a una una nova seu, al Districte 38 –un complex d'oficines a tocar del passeig de la Zona Franca–. Un cop es faci el trasllat, començarien les obres per convertir l'edifici d'oficines a tocar de la plaça de les Glòries en un hotel de més de 400 habitacions i un centre de convencions, que donaria feina a 450 persones.
L'operació va amb retard. Estava previst en un inici que les obres de transformació es poguessin començar aquest any per obrir el setembre del 2016. La candidatura d'Ada Colau no ha concretat quines intencions té respecte a aquest projecte. El que sí que té clar és que el canvi d'ús encara no està aprovat.