Juvé & Camps es desmarca dels grans cellers en el preu del raïm
Juvé & Camps s’alinea amb Corpinnat i pagarà entre 0,60 i 0,75 euros el quilo, cosa que satisfà els viticultors del Penedès
Juvé & Camps, un dels principals cellers de la DO Cava que va començar dimecres la verema, ha assegurat que pagarà el raïm collit a mà aquest any a un preu d’entre 0,60 i 0,75 euros el quilo, cosa que satisfà els viticultors del Penedès. El celler que presideix Joan Juvé es desmarca així de les dues grans companyies del sector, Henkell-Freixenet i Codorníu, que ofereixen un preu que és, aproximadament, la meitat.
Així, Juvé & Camps s’alinea en aquest tema amb els elaboradors de Corpinnat -els cellers que es van escindir de la DO Cava-, que també van decidir fer costat als viticultors davant de les dues companyies del sector. Aquestes companyies, precisament, l’últim any han deixat de ser de capital català: en el cas de Freixenet per l’entrada de l’alemanya Henkell i, en el cas de Codorníu, per la venda de la majoria de les accions per part de la família Raventós al fons d’inversió Carlyle.
Mediació de la consellera
El posicionament de Juvé & Camps es produeix només un dia després que els representants dels viticultors es reunissin amb els representants de Henkell-Freixenet sense que s’hagin acostat les posicions.
Davant l’enrocament del conflicte, la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, ha convocat totes les parts dijous al migdia a una reunió a la seu de l’Institut Català del Vi (Incavi) a Vilafranca del Penedès per intentar trobar una solució. A l’espera dels resultats de la trobada, els pagesos del sector mantenen la protesta convocada per al 5 de setembre, quan volen aturar la verema i col·lapsar l’accés als grans cellers amb els seus tractors. La protesta l’ha convocat Unió de Pagesos, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) i l’Associació de Viticultors del Penedès.
Aquestes associacions d’agricultors asseguren que la retallada en els preus del raïm respecte a la verema de l’any passat que proposen els grans cellers fa retornar a les valoracions del 1998. A més, les entitats de viticultors consideren que aquests preus no són justificables i no permeten la viabilitat de les explotacions. Per a les organitzacions convocants de la protesta, aquests preus que els ofereixen enfonsen el prestigi de les denominacions d’origen.