La justícia europea tanca la porta a indemnitzar els accionistes del Banco Popular

El TJUE dona la raó al Santander perquè en un cas d'urgència com aquest preval protegir el sistema financer abans que els inversors

Brussel·lesEl Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) tanca la porta a indemnitzar els accionistes del Banco Popular, que va ser absorbit pel Santander el 2017 a través d'un procés de resolució d'urgència previst en la normativa europea. El tribunal amb seu a Luxemburg recorda que la directiva que regula aquestes operacions estableix que són els accionistes i els creditors els que han de suportar de manera prioritària les pèrdues que es derivin d'un procés com aquest, perquè preval la necessitat de garantir l'estabilitat del sistema financer per sobre dels seus drets com a inversors. Per tant, el Santander no ha d'indemnitzar els antics accionistes de l'entitat que van veure com les seves inversions perdien el valor.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'autoritat judicial europea recorda també que la directiva de reestructuració s'aplica només en situacions de "màxima urgència", quan no és possible liquidar l'entitat a través d'un procés d'insolvència habitual. Aquest procés excepcional té la finalitat justament de reduir el risc per al conjunt del sector financer, posant el pes prioritàriament sobre els accionistes i evitant així que la liquidació afecti els fons públics o els estalvis de les persones que hi tenien dipòsits, per exemple.

Cargando
No hay anuncios

L'estiu del 2017 la Junta Única de Resolució (JUR) va intervenir el Banco Popular després de dies d'especulacions i dels greus problemes de liquiditat que arrossegava l'entitat, que va acabar venent-se per un euro al Santander. Els accionistes del banc que presidia aleshores Emilio Saracho van inundar el banc càntabre de demandes perquè es calcula que van arribar a perdre 2.000 milions d'euros.

Cargando
No hay anuncios

El cas ha arribat a la justícia europea després d'una pregunta de l'Audiència Provincial de la Corunya, que primer havia donat la raó a un matrimoni accionista del Popular que havia invertit l'ampliació de capital de l'entitat del 2016, un any abans que el banc perdés tot el valor, cosa que posa en dubte si la informació que tenien a l'hora d'acollir-se a aquella ampliació era correcta. Si bé el tribunal espanyol primer de tot va donar la raó al matrimoni, el Santander va apel·lar al considerar que la resolució del Popular s'havia produït a l'empara de la normativa vigent, que imposa que siguin els accionistes i creditors de les entitats els que suporten les pèrdues, i no els contribuents, i ara el TJUE dona la raó al Santander.

L'Audiència de la Corunya va preguntar, doncs, al Tribunal de Justícia de la UE si les normes aplicades en la dissolució s'oposen al dret d'indemnització dels accionistes que van subscriure l'ampliació de capital del 2016 i també si la normativa que regula la dissolució s'oposa al fet que l'entitat hagi de restituir el valor de les accions subscrites pels accionistes si s'anul·la el contracte de subscripció de les accions perquè es considera que la informació era defectuosa.