LA SORTIDA DE LA CRISI
Economia10/06/2016

Els joves troben consol en la indústria

Tan sols la manufactura i l’agricultura contracten menors de 40 anys, marginats de la recuperació

Elena Freixa
i Elena Freixa

BarcelonaEl mercat de treball dels joves presenta un estat crític. En els últims dos anys, la creació d’ocupació ja és una realitat a Catalunya -amb 200.000 nous empleats-, però no ha beneficiat el col·lectiu de treballadors menors de 40 anys, que continua perdent efectius, mentre les oportunitats es concentren a la franja dels treballadors de 40 a 64 anys. Enmig d’aquest panorama desencisador, el sector industrial català s’ha erigit com un baló d’oxigen que genera ocupació per als joves mentre altres sectors, com els serveis o la construcció, continuen perdent treballadors en aquesta franja d’edat. Entre el primer trimestre del 2014 i el març d’aquest any, l’ocupació del col·lectiu d’entre 16 i 39 anys ha retrocedit un 2%, però en el cas de la indústria hi ha hagut un increment de més del 13% en aquest grup d’edat, segons l’índex laboral elaborat per Manpower. Aquesta taula de salvació és un factor diferencial respecte al conjunt del mercat espanyol, on la indústria no té aquest efecte arrossegador.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Malgrat la millora gairebé en solitari de l’ocupació juvenil a la indústria (només l’agricultura també té creixements), el sector encara té molt camí per recuperar el pes que tenia abans de la crisi, segons va explicar ahir l’economista Josep Oliver, autor de l’estudi. Respecte al 2008, els efectius menors de 40 anys s’han desplomat un 44%, una caiguda més gran que, per exemple, la dels serveis, que tot i això han perdut un 33% de l’ocupació juvenil. Si es compara amb el 2007, el mercat de treball català té un 34% menys de persones treballant amb edats compreses entre els 16 i els 39 anys. En canvi, entre els més grans de 40 anys, l’ocupació ja ha crescut un 13% en el mateix període.

Cargando
No hay anuncios

Una altra mala notícia és que les feines que els ofereix el mercat laboral no només són escasses sinó que tenen una qualitat força discutible. El component de la nova contractació és essencialment temporal, mentre la feina indefinida retrocedeix encara entre els joves. Els contractes a jornada completa han començat a millorar (un 1% en els últims dos anys) però porten una caiguda de més del 37% des del 2008. “Quan es creuen les dades, no s’observa que les oportunitats, ni tan sols les de la indústria, siguin feines de qualitat”, va opinar Oliver.

També en aquesta franja d’edat hi ha una creixent dualitat entre el col·lectiu que pot aprofitar les poques oportunitats d’ocupar-se, els que tenen un nivell educatiu alt, i un col·lectiu amb baixa qualificació molt castigat per un atur “cada cop més cronificat”, va alertar el president de Manpower a Espanya, Raúl Grijalba.

Cargando
No hay anuncios

El mercat laboral envelleix

La demografia fa encara més advers l’escenari laboral a mitjà i llarg termini. L’envelliment de la població fa recular els efectius disponibles al mercat laboral. Això, unit a la marginació que pateixen fins i tot en l’actual escenari de recuperació, s’ha traduït en l’envelliment del mercat laboral espanyol. L’edat mitjana ha crescut quatre anys i ha passat dels 38 anys als 43.

Cargando
No hay anuncios

“Els joves al mercat laboral cada cop ho són menys”, resumeix Oliver. Això és així perquè la franja d’edat d’entre 16 i 24 és la que, percentualment, s’ha endut la pitjor part dels anys de destrucció d’ocupació i ha retrocedit un 50% en nombre d’ocupats des del 2008. En canvi, entre els joves d’entre 35 i 39 anys l’ocupació ha caigut un 8% en el mateix període.

Segons l’estudi de Manpower, en els vuit anys de crisi s’han esvaït uns 600.000 llocs de treball ocupats per joves per sota dels 40 anys. “Aquí no només hi ha l’impacte de la demografia, sinó també les sortides del mercat laboral que no han estat substituïdes”, va explicar Oliver.

Cargando
No hay anuncios

L’informe assenyala un risc pel que fa als joves aturats amb poca qualificació o una formació que no encaixa amb el que busquen les empreses. “Hi ha un gap clar i creixent que pot abocar molts joves a un estat crònic d’expulsió del mercat laboral”, va alertar el president de Manpower. Grijalba va criticar la poca efectivitat de les polítiques actives que despleguen les administracions a Espanya.

Si els joves disponibles per treballar disminueixen per un tema demogràfic i, per altra banda, hi ha un col·lectiu d’aturats de llarga durada que no està qualificat per incorporar-se al mercat, Catalunya pot necessitar una nova onada migratòria en pocs anys, segons el president de Manpower.