MERCAT LABORAL

Els joves catalans emigrats es doblen en set anys

La Generalitat crearà una oficina virtual per incentivar que tornin

El principal obstacle per tornar són els baixos salaris espanyols.
Ara
12/07/2017
2 min

BarcelonaLa crisi ha destruït llocs de treball i ha fet que s’accentuï la fuga de cervells durant els últims anys. A Catalunya, el nombre de joves catalans d’entre 15 i 29 anys que han emigrat a l’estranger a la recerca de feina s’ha doblat en els últims set anys. Segons dades de la direcció general de Joventut, 48.611 joves viuen actualment fora, una xifra que indica que són un de cada 25 joves catalans. D’aquests, un 37% s’han establert a l’Amèrica del Sud, mentre que un 30% tenen la seva residència en un país de la Unió Europea. Davant aquesta situació, la directora general de Joventut, Marta Vilalta, va lamentar ahir que aquesta tendència suposa una “fugida de talent que cal recuperar”.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

És per això que la Generalitat va presentar ahir l’Oficina Virtual de Retorn (OVR), una eina per incentivar que aquests joves residents a l’estranger tornin a Catalunya. Des de la Generalitat encara no han indicat quina quantitat s’invertirà en aquest projecte. Vilalta va assegurar que, gràcies a la pròrroga pressupostària anunciada pel Govern de cara al 2018, “no hi haurà obstacles” per posar en marxa algunes de les mesures incloses dins la proposta.

Aquesta nova plataforma permetrà als joves informar de la seva voluntat de tornar. Alhora, les empreses interessades rebran informació immediata de les dates de tornada, ja sigui a través del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) o de LinkedIn. El desplegament de la nova eina, segons Vilalta, “garanteix un bitllet d’anada i tornada” per als joves emigrants.

El mercat laboral com a obstacle

Marta Vilalta va destacar que, molt probablement, un dels principals obstacles a l’hora d’incentivar el retorn dels joves emigrants seran les condicions del mercat laboral a Catalunya, amb salaris més baixos que els que hi ha vigents en altres països de la Unió Europea. A Espanya, el salari mínim interprofessional se situa en poc més de 655 euros al mes. En altres economies avançades d’Europa com són Alemanya, França o Bèlgica, el punt de partida se situa al voltant de 1.500 euros mensuals. I si es pren com a referència el salari per hores, els 5 euros per hora que es paguen a Espanya queden lluny dels quasi 10 a França o els 8,5 d’Alemanya. A més, Espanya presenta un dels diferencials més grans entre el sou mínim legal i el que rep de mitjana un treballador.

stats