Josep Piqué avisa que cedir la Seguretat Social al País Basc és "un preu excessiu" per aprovar els pressupostos
Des del Círculo de Empresarios critica el projecte de llei per "electoralista"
MadridL'exministre d'Aznar i conseller de cinc empreses Josep Piqué s'ha posat aquest dilluns el barret de president del comitè d'economia i pressupostos del Círculo de Empresarios per valorar el projecte de pressupostos generals de l'Estat que entra aquesta setmana en debat parlamentari. Piqué s'ha fet ressò de la informació que publica aquest dilluns 'El Mundo', que assegura que el Partit Nacionalista Basc (PNB) exigeix gestionar la Seguretat Social a canvi de permetre la tramitació dels comptes. Per a l'exministre "no és raonable" i ho considera un preu "excessiu" a pagar a canvi de desencallar la negociació.
L'economista català ha considerat que l'altra exigència dels nacionalistes bascos, fixar un termini per al final de la línia d'alta velocitat coneguda com a Y basca, sí que és raonable però considera que cedir les competències de la Seguretat Social al País Basc no ho seria. "Ja en tenim prou que el sistema de finançament suposadament general no ho sigui", ha dit, i ha avisat: "Si s'accedeix a les demandes del PNB s'obre un camí que és el contrari del que hauríem d'abordar en altres àmbits".
Tot i que Piqué ha fet una crida al suport dels partits als comptes perquè, "encara que tard" s'aprovin, el Círculo de Empresarios ha sigut crític amb un projecte de llei que considera "electoralista". Sosté que estan dirigits a segments concrets de la població per satisfer "determinades demandes". Si bé Piqué ha admès que algunes d'aquestes reivindicacions són "legítimes i necessàries", ha defensat que els pressupostos necessiten mirar més enllà de les cites electorals i abordar més reformes estructurals per a la sostenibilitat i el futur de l'economia.
"El principals problemes d'Espanya no són econòmics, són polítics"
Josep Piqué ha elogiat el progrés de l'economia espanyola que, malgrat tenir "problemes seriosos", assegura que "va molt bé". Per això ha afirmat que els principals problemes d'Espanya ja no són econòmics sinó polítics. Però per al Círculo de Empresarios això no impedeix que aquests pressupostos generals de l'Estat siguin una oportunitat perduda per dur a terme reformes estructurals més profundes, entre les quals dur més enllà la reforma laboral.
"És una pena que amb el creixement del 3% no s'aprofiti per fer més reformes; realment els polítics estan mirant cap a les pròximes eleccions amb llums curtes i no llargues de cara al futur de l'economia", ha etzibat Piqué.
En la seva anàlisi, el Círculo de Empresarios coincideix amb altres institucions com el Banc d'Espanya, l'FMI o l'Airef, quan veu amb escepticisme la possibilitat que l'estat espanyol compleixi els objectius de dèficit a finals de l'exercici. "Si es prorroguen els pressupostos el dèficit serà dues dècimes superior al previst, i si s'aproven cinc dècimes superiors", ha valorat, i ha situat el principal problema dels comptes en la previsió dels ingressos.
"El problema no és la despesa, és la previsió d'ingressos massa optimista"
El Círculo de Empresarios creu que la previsió de recaptació és "massa optimista", sobretot pel que fa a la recaptació de l'IVA. Assegura que la despesa volta el 40% del PIB i que, per tant, està en línia amb els països europeus. Però avisa que la previsió d'increment de la recaptació, sobretot de l'IVA, no és realista perquè significa que augmenta el doble que la renda nominal.
D'altra banda, com és habitual en les reclamacions d'aquesta organització, s'insisteix en la crítica de l'impost sobre el patrimoni, que Piqué ha qualificat d'injust. També ha reclamat portar més enllà la reforma laboral, que segons el president del Círculo, John de Zulueta, "està a mitges".
Per acabar, un dels temes clau ha sigut la crida a la necessitat d'assolir un pacte d'estat per reformar les pensions. Justament l'augment de les pensions més baixes és un dels elements electoralistes que el Círculo de Empresarios troba en aquests pressupostos.