Josep Piqué: "El Cercle d'Economia no va ser a l'acte de l'Ateneu perquè no fem seguidisme polític"

El president del Cercle d'Economia ha explicat a Catalunya Ràdio que abans de mostrar-se d'acord amb el pacte fiscal cal conèixer-lo amb "concreció"

Ara
14/02/2012
2 min

BarcelonaJosep Piqué, president del Cercle d'Economia, opina que la seva entitat "no pot fer seguidisme polític" i que "no n'ha fet mai". A 'El matí de Catalunya Ràdio' ha explicat que "la societat civil ha de ser independent" i que "no ha de seguir les consignes del poder". Per aquest motiu justifica que l'entitat que presideix no fos present a l'acte que a l'Ateneu barcelonès va agrupar una bona representació de la societat civil catalana en favor d'un concert econòmic per a Catalunya. A l'acte de l'Ateneu, patronal, sindicats, partits i d'altres entitats van donar suport públic un pacte fiscal de Catalunya amb Espanya que millori els recursos que el país necessita per finançar-se.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Des del seu punt de vista, hi havia "inconcrecions" respecte al projecte de pacte fiscal que no els van permetre anar-hi. Malgrat aquest buit que va fer la seva entitat al projecte de millora econòmica del país, diu que "és obvi" que cal disminuir "el desfasament" entre els diners que surten de Catalunya i els que hi tornen, però no accepta que això només hagi de passar per millorar el finançament de la Generalitat. Opina que també es podria corregir la situació econòmica catalana actual "augmentant la quantitat de diners que el govern espanyol inverteix a Catalunya".

Govern de Rajoy

A més, confia en el govern espanyol de Rajoy, al qual veu "preocupat pel finançament de les autonomies i l'administració local". Una imatge que no veia abans, en què semblava que la "ministra [Elena Salgado] només estava preocupada per la situació financera de l'administració de l'Estat". Des del seu punt de vista, "la reforma financera contribuirà a anar sanejant els comptes de les entitats financeres", i la reforma laboral serà bona, ja que "no podem permetre'ns només petits retocs". Considera que "no hem de triplicar el nivell d'atur dels nostres veïns" i que "el mercat de treball espanyol és el que pitjor funciona de tots els països desenvolupats". Així, ha conclòs que el govern espanyol "ho està fent molt bé" i que ho està abordant "amb rigor".

Spanair "es veia venir"

Piqué, que també presideix l'aerolínia Vueling, ha explicat que Spanair ha tingut un problema evident de "manca de rendibilitat". Creu que el sector del transport aeri és "extremadament complicat" i molt competitiu, i que Spanair partia d'una "estructura basada en un mercat previ a l'aparició de les companyies de baix cost". Per això, diu que no hauria pogut sobreviure sense les aportacions públiques "ara reconegudes". En aquest sentit, ha afegit que en el sector, la fallida de Spanair "es veia venir", que "el model no era sostenible" i que no "hi ha altre remei que ser rendible".

El Prat

L'exministre popular d'Indústria en l'executiu d'Aznar no s'ha volgut oposar a les declaracions de la ministra de Foment, Ana Pastor, en què afirmava que el Prat i Barajas no poden competir. Ell creu que el que li cal a l'aeroport barceloní és que tingui "una gestió individualitzada" i que "cadascú es busqui la vida", és a dir, que competeixi contra tota la resta d'aeroports.

stats