RADAR EMPRESARIAL
Economia24/08/2015

Josep Nebot: “El que fa la banca ho fem nosaltres d’una manera més eficient”

El fundador de la plataforma de crowdlending Arboribus assegura que "el model col·laboratiu s'acabarà imposant"

Xavier Grau
i Xavier Grau

BarcelonaJosep Nebot és un dels fundadors d’Arboribus, una plataforma de crowlending -plataforma tecnològica que posa en contacte inversors amb empreses que necessiten finançament- nascuda a Barcelona però que opera a tot l’Estat i que s’ha convertit en capdavantera del sector. Acaba de tancar amb èxit la seva tercera ronda d’inversió (ja pensa en la quarta), en què ha captat 650.000 euros amb la participació d’inversors privats, business angels, family office i fons de capital risc com Ona Capital.

Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Quina feina feu?

Cargando
No hay anuncios

Bàsicament el que fa la banca finançant pimes. Però el que fa la banca nosaltres ho fem d’una manera més eficient. Captem sol·licituds de préstecs; fem la part comercial, la gestió i l’anàlisi de solvència de les empreses, que és un punt crític; ens encarreguem de la formalització i gestió de contractes, dels informes fiscals...

¿El tancament de l’aixeta del crèdit per part de la banca us beneficia? ¿El negoci sobreviurà quan torni la normalitat al sistema financer?

Cargando
No hay anuncios

El model no neix per l’escassetat de crèdit. Neix per la irrupció d’internet, com va passar amb les agències de viatges. I el model es quedarà, sense cap dubte, perquè és un model molt competitiu. Però néixer en plena crisi ajuda a créixer més ràpid. Els bancs tenen mala imatge i hi ha empreses que són solvents però no tenen accés al finançament. A més, els inversors (els que deixen els diners a les empreses a través de la plataforma) no tenen alternatives per invertir, amb tipus d’interès tan baixos i fins i tot negatius.

Quina és la quantia mitjana dels préstecs?

Cargando
No hay anuncios

No para de créixer. Ara està al voltant dels 50.000 euros. Però, a més, la nostra capacitat d’invertir també creix i acceptem crèdits de quantitats superiors.

I el tipus d’interès mitjà?

Cargando
No hay anuncios

Està al voltant del 7%. Sembla molt, però s’ha d’explicar. Les empreses que vénen són solvents i tenen accés a finançament. El que volen és diversificar les fonts, no dependre només dels bancs o dels fons propis. El que donem és agilitat, en 10 minuts tenen resolt el crèdit. Però, a més, hi ha bancs que ofereixen crèdits, per exemple al 3%, però la TAE (taxa anual d’equivalència) és molt més alta, perquè hi ha comissions, assegurances i altres productes associats.

¿La nova llei que regula el crowlending us beneficia?

Cargando
No hay anuncios

Porta molts avantatges sobretot per a l’inversor, que té més seguretat jurídica. Ara estem supervisats per la Comissió Nacional del Mercat de Valors i el Banc d’Espanya, hem de complir normatives i com a entitats de pagament estem sotmesos a la legislació europea contra el blanqueig de capitals.

¿Això permet que continueu competint amb els bancs?

Cargando
No hay anuncios

Sí. Els bancs tenen més requeriments de capitals pels dipòsits i estan més sobredimensionats. Nosaltres no tenim sucursals.

¿La banca crearà plataformes com la vostra o les comprarà?

Cargando
No hay anuncios

Crear-ne no. Comprar-ne pot passar. Però el que ja està passant en altres països és cooperar. A Anglaterra els bancs cofinancen crèdits amb plataformes. Hi ha models de col·laboració, i el model col·laboratiu s’acabarà imposant.

¿Hi haurà concentració en el sector?

Cargando
No hay anuncios

El que està passant en altres països és la segmentació per mercats, negocis de nínxol. Per exemple, apareixen plataformes per a crèdits a estudiants o per comprar cotxes.

Penseu créixer a fora?

Ara ens plantegem ser líders a Espanya, potser després podríem saltar a Europa. Però no és tan fàcil, perquè cada estat té la seva regulació legal i, per tant, t’has d’instal·lar a cada mercat i començar de zero.

Quin tipus d’inversor teniu?

Estalviador, family office, fons institucionals... Hi ha de tot.