Economia 24/04/2015

José García Montalvo: “La recuperació és massa lenta i implica precarietat per a qui troba feina”

E.f.
2 min

BarcelonaL’economista i professor de la Universitat Pompeu Fabra José García Montalvo fa una lectura agredolça de l’evolució del mercat de treball en l’arrencada de l’any.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A Catalunya va augmentar l’atur en el primer trimestre i es va destruir ocupació. Com s’explica el sotrac?

El primer trimestre acostuma a ser fluix, tot i que en termes interanuals les dades milloren. Per exemple, s’han creat 62.500 llocs de treball en un any i quasi mig milió a tot l’Estat. Això certifica que la recuperació ha començat, però el problema és que la creació de llocs de treball avança massa lentament.

Com s’explica que l’atur pugi a Catalunya, tot i els contractes de Setmana Santa, i caigui a Espanya?

L’impacte de la Setmana Santa és difícil de deduir perquè una part ja va caure a l’abril i potser es veurà en el pròxim trimestre. Això sí, sembla que fa uns trimestres que Catalunya ha entrat en un cert estancament. Això és una mala notícia perquè vol dir que les condicions dels que accedeixen al mercat laboral són pitjors, implica més precarietat. I tothom sap que aquesta primera entrada al mercat condicionarà la vida laboral posterior.

Per tant, ¿vostè és dels que veuen una precarització de les feines?

La precarització existeix, perquè la recuperació de les empreses està sent lenta. Primer, moltes han de recuperar beneficis que permetin engegar inversions i, després, traslladar aquesta millora als sous. Als Estats Units, per exemple, ja hi ha casos d’empreses que han anunciat increments de sous de motu proprio, però no veig que Espanya estigui encara en aquesta tònica.

Per què Catalunya ja no lidera aquesta millora a escala estatal?

Catalunya va començar molt forta la recuperació, amb nivells per sobre de la mitjana espanyola, però ara ja fa algun trimestre que va cap avall. És difícil extreure causes només de l’enquesta de l’INE. Sobre el paper, no hi ha una explicació fàcil perquè el turisme està tirant molt i aquí és molt fort i, a més, sectors industrials com l’automòbil també creixen i tenen un pes important en l’economia catalana.

stats