José García Montalvo: "La creació d'ocupació va lenta, però l'important és mantenir la tendència positiva"
L'economista diu que la recuperació del mercat de treball pren cos amb les bones dades del novembre. La xifra desestacionalitzada mostra que l'atur es va reduir en 51.000 persones a Espanya, defensa
BarcelonaL'economista José García Montalvo, professor de la Universitat Pompeu Fabra, analitza la reducció de l'atur del novembre:
-Com interpreta la caiguda rècord d'aturats del novembre?
Les dades són molt bones comparativament amb altres novembres. Ha estat un mes molt bo en què ha caigut l’atur mentre l’afiliació a la Seguretat Social creixia, i ja portem força mesos amb aquesta tendència. Si mirem la dada de caiguda d’atur desestacionalitzada, que és la que importa, es veu que hi ha 51.000 aturats menys a tot l’Estat.
-La creació d’ocupació no va al mateix ritme que la reducció d’aturats.
És cert que anem molt a poc a poc en l’increment de nous llocs de feina, sobretot tenint en compte la gran bossa de persones sense ocupació que arrosseguem, però l’important és mantenir aquesta tònica positiva. Sobretot ara que veiem que països de la UE no creixen al ritme que ho haurien de fer. Cal donar valor al fet que Espanya ha sabut superar els presagis dels que ja la veien en una tercera recessió. I no ha estat així.
-A Catalunya només hi ha hagut un increment de 800 cotitzants al novembre. Això trunca el discurs que liderava la recuperació a l’Estat?
Es fa difícil treure conclusions només amb les dades del ministeri d’Ocupació, però una possible explicació pot venir de la frenada de les exportacions els darrers mesos. Catalunya concentra un 25% de les exportacions estatals i les té molt concentrades a la UE. És possible que ara que l’entorn pateix l’alentiment econòmic, això es tradueixi també en un ritme menys accelerat de millora en termes de nova ocupació.
-A punt d’acabar el 2014, ja es pot dir que serà l’any de la recuperació del mercat de treball?
Crec que ja es pot observar que Espanya haurà creat ocupació neta aquest any i, per tant, Catalunya també. L’increment serà de l’1% que preveia el govern espanyol i fins i tot una mica superior. La indústria i la lenta recuperació de la construcció hi ajudaran.
-El mercat laboral espanyol ha d’evolucionar, com demana Europa, cap al contracte únic?
Ara mateix és una opció que descarto bastant perquè ni els agents socials ni el mateix govern espanyol tenen previst d'abordar aquest debat. Només les patronals el defensen obertament. Es tracta d’una reforma que seria força radical: un contracte majoritari que seria indefinit amb una indemnització progressiva i una o dues alternatives per satisfer altres necessitats del mercat, com les puntes de feina al sector serveis, per exemple.