Jeff Bezos, l’home que ho volia vendre tot
El fundador d’Amazon deixa la primera línia directiva del gegant que va crear fa 27 anys
BarcelonaDimarts, en la carta de comiat que va escriure a la plantilla d’Amazon, Jeff Bezos deia que el millor elogi que pot rebre un inventor és un “badall”, el gest d’avorriment per excel·lència, de mandra, d’indiferència. “Si ho fas bé, uns anys després d’un invent sorprenent allò nou es converteix en normal i la gent badalla”, s’explicava en les següents línies l’emprenedor, que a partir del juliol deixarà de ser conseller delegat del grup de comerç electrònic.
No deixa de sobtar, amb tot, que fos Jeff Bezos qui escrivís aquesta cita sorneguera. Ell, a qui el 1999 la revista Time ja reconeixia com a “persona de l’any” i que ara s’acomiada amb una fortuna de gairebé 200.000 milions dòlars. Però bé, als gegants se’ls permeten les metàfores pomposes. Ara Bezos vol aturar-se per dedicar més temps als projectes personals, però seguirà de prop la seva criatura. Han sigut 27 anys al capdavant d’Amazon, gairebé tres dècades portant fins a l’extrem aquesta fascinació per convertir les seves idees en hàbits quotidians per a la resta dels mortals.
A diferència de companys de sector com el fundador de Tesla Elon Musk, Bezos va començar en el si d’una família una mica més humil. De fet, l’home més ric del món porta el cognom del seu padrastre. La mare del fundador d’Amazon el va tenir amb 17 anys quan encara anava a l’institut i es va divorciar del seu pare biològic poc després del naixement. Anys després de la separació, es casava amb Miguel Mike Bezos, un immigrant cubà que havia arribat a Albuquerque el 1962 com a part de l’operació Pedro Pan.
La família es va traslladar diversos cops i Bezos -de celles poblades i aleshores amb una melena frondosa -va acabar l’institut a Miami, on va trobar la seva primera feina adolescent en un McDonald’s. En el seu discurs de graduació va referir-se al somni de traslladar la humanitat a colònies a l’espai i convertir la Terra en un “gran parc nacional”. Des del 2000, recupera aquell desig infantil a través de Blue Origin, la seva companyia per experimentar amb els viatges turístics espacials.
Un cop graduat a la Universitat de Princeton, Bezos era un jove en la vintena que començava a treballar per a diferents firmes a Wall Street. El 1994, però, va deixar el sector financer per arrencar la seva pròpia empresa: Amazon. La mística de Silicon Valley diu que els emprenedors tecnològics comencen els seus imperis en un garatge amb una mà al davant i l’altre al darrere. El cert és que Bezos va posar les primeres pedres de la seva plataforma gràcies a la inversió de gairebé 250.000 dòlars que hi van fer els seus pares.
De llibreria online a gegant ‘tech’
“La idea de construir una llibreria online amb milions de títols -una cosa que simplement no podia existir al món físic- era molt emocionant per a mi”, deia Bezos en un discurs inaugural a Princeton el 2010. El punt d’inflexió definitiu el va aconseguir el 2005 amb el llançament d’Amazon Prime. Per 79 dòlars anuals posava a disposició dels seus clients un bufet lliure d’enviaments a domicili, un “luxe indulgent” amb el qual va tocar sostre.
Després van arribar els continguts audiovisuals, un sucós negoci de servidors al núvol i una assistent virtual sospitosa d’escoltar les converses dels seus amos, però Bezos encara no s’ha avorrit del tot.