Turisme
Economia17/04/2021

Javier Hidalgo, l’executiu heterodox que deixa una Globalia desmembrada

L’hereu dimiteix com a conseller delegat del grup turístic i d’aerolínies després del seu rescat per part de l’Estat

BarcelonaJavier Hidalgo plega, per segon cop, com a executiu del grup Globalia. Però aquesta vegada deixa a la família un hòlding que s’està desmembrant i que ha hagut de ser rescatat per l’Estat com a conseqüència del fort cop que ha patit el sector turístic amb la pandèmia del covid-19.

Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Fa 50 anys el seu pare, Juan José Hidalgo, va començar a bastir un grup privat de turisme, del qual formen part l’aerolínia Air Europa, les agències de viatges Halcón i Ecuador, i la cadena hotelera Be Live. El grup ha rebut un rescat global de l’Estat de 795 milions d’euros. Però, a més, desapareixerà com a tal. Air Europa té un acord a través del qual l’adquirirà Iberia per 500 milions d’euros, un preu que s’ha rebaixat a la meitat des de la primera oferta de compra, d’abans de la pandèmia, que pujava a 1.000 milions d’euros.

Cargando
No hay anuncios

Halcón Viajes s’està fusionant amb les agències del grup Barceló en una nova societat, Ávoris, i l’assignatura que li queda pendent és encarrilar la fusió de la cadena hotelera Be Live amb Bluebay, a més d’alguns serrells, com el negoci del handling.

El balanç dels cinc anys des que Javier Hidalgo va tornar al grup Globalia fins a la seva dimissió aquesta setmana és la fi d’un grup empresarial familiar. Hidalgo encara comandarà la negociació de la fusió de la cadena hotelera, però el seu pare, Juan José Hidalgo, de 80 anys i president de Globalia, ha tornat a prendre les regnes del grup, que en els seus millors moments va arribar a facturar més de 4.000 milions d’euros, per guiar la seva desaparició com a tal.

Cargando
No hay anuncios

Hi ha fonts pròximes al grup que expliquen que el mateix Juan José Hidalgo, davant dels diferents punts de vista dels seus fills sobre el negoci, va demanar a Javier que busqués una solució de venda, perquè cadascú tingués la seva part. Això sí, intentant blindar al màxim els drets dels quasi 15.000 empleats que tenia el grup empresarial.

En l’haver de Javier Hidalgo com a conseller delegat de Globalia hi ha deixar encarrilat el futur d’Air Europa. Va negociar amb la xinesa HNA i amb KLM-Air France, sense èxit. Però a finals del 2019 va arribar a un acord amb Iberia. Vendria Air Europa a l’exlínia de bandera espanyola per 1.000 milions, una operació ben vista per l’Estat perquè reforça el paper de hub de Barajas. Però després va arribar la pandèmia i el preu va quedar rebaixat a la meitat i, a més, Air Europa va demanar el rescat de la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI). El rescat, de 475 milions, s’articula en un préstec participatiu de 240 milions i un d’ordinari de 235 milions. A més, la SEPI tindrà dos seients al consell d’administració i podrà decidir sobre el nomenament del conseller delegat.

Cargando
No hay anuncios

Encarrilat el futur d’Air Europa amb la venda a Iberia, Javier Hidalgo va tornar al Carib per preparar la campanya hotelera de Nadal. Però va haver de tornar almenys dos cops per les urgències de liquiditat del grup, i va tancar també el rescat de les agències de viatge. Al final va aconseguir 320 milions públics per a Ávoris, la companyia resultant de la fusió de les seves agències amb les de Barceló. Aquest rescat s’articularà amb un crèdit ordinari de quasi 157 milions i un crèdit participatiu de poc més de 163 milions.

Cargando
No hay anuncios

Ara Javier Hidalgo podrà tornar a fer el salt de les pàgines de la premsa salmó a les de la premsa rosa. Javier Hidalgo va créixer com a directiu a Globalia. La seva imatge atlètica, amb el cabell ben llarg i el bronzejat etern, i les relacions amb la jet set, el van convertir en objectiu de les principals revistes del cor d’Espanya. El 2013 es va vendre la seva participació al negoci familiar, mentre emprenia una aventura, Pepephone, que li va aportar un molt bon rendiment quan el 2016, amb el seu soci Rosauro Varo, van vendre l’operadora per 158 milions. Llavors Hidalgo va tornar al grup familiar, on es va fer càrrec de la direcció executiva com a conseller delegat, alhora que tornava a entrar en el capital, amb un 17%, i es convertia en el segon accionista per darrere del seu pare, amb el 51%.

Javier Hidalgo va capgirar el negoci. De les pèrdues de 15 milions del 2016 va passar a guanys de de 16,5 milions el 2017 i de 48 milions d’euros el 2018. El 2019 els beneficis van superar els 25 milions, però el covid-19 va tornar el grup als números vermells el 2020. No només això, sinó que l’endeutament del grup s’ha disparat amb els crèdits del rescat i els ICO per superar la crisi.