Institucions

Jaume Guardiola derrota Rosa Cañadas i serà president del Cercle d'Economia

L'entitat ha celebrat les primeres eleccions de la seva història

BarcelonaJaume Guardiola ha derrotat Rosa Cañadas a les eleccions del Cercle d'Economia, les primeres que se celebren en aquesta influent entitat barcelonina.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'exdirectiu del Banc Sabadell ha guanyat àmpliament a l'obtenir 634 vots, pels 243 de Cañadas. Això significa que pràcticament s'han repetit els resultats de quan els dos candidats van presentar les signatures dels socis que els permetien presentar-se a les eleccions. Guardiola va reunir 601 firmes, i Cañadas 216, fet que ja feia intuir que el primer tenia les de guanyar, com ha passat.

Cargando
No hay anuncios

Durant el seu discurs posterior a la victòria, Guardiola ha declarat que "el Cercle té un rol molt important en la societat catalana": En la seva opinió, "aquest país està en un moment de redreçament i el Cercle té capacitat de contribuir a aquest redreçament: nosaltres farem el possible per ajudar-hi".

El nou president del Cercle també ha afirmat que l'elevada participació (un 76% d'un cens de 1.200 socis) demostra "com de viva" està una institució que sovint s'ha dit que està en hores baixes.

Cargando
No hay anuncios

Guardiola ha tancat el seu discurs demanant disculpes: "Aquest procés electoral tan llarg ens ha obligat a opinar molt sobre molts temes, però el Cercle és una institució que opina col·lectivament", ha dit. En la seva opinió, la importància de les opinions del Cercle recau, precisament, en la negociació i la transacció entre els membres de la junta directiva. Per la seva banda, Rosa Cañadas, ha considerat que la seva contribució ha estat sobretot provocar que hi hagués un debat d'idees al voltant del Cercle, i ha animat el guanyador a prendre en consideració algunes de les propostes que ha plantejat durant les últimes setmanes.

Cargando
No hay anuncios

Agraïments de Faus

El president sortint, Javier Faus, també ha fet una intervenció que ha aprofitat per reivindicar el seu mandat i, alhora, ha enviat agraïments als qui l'han seguit en la seva manera de fer "tan dura".

Cargando
No hay anuncios

El pas de Faus per la presidència ha generat polèmica en alguns moments. En certa manera, les eleccions han acabat sent un plebiscit sobre el seu mandat. Durant els últims tres anys, el president sortint ha fet un electroxoc al Cercle, promovent canvis radicals en la junta directiva i revisant per complet la reunió anual de l’entitat, que ara es fa a Barcelona i ha comptat amb la participació de personalitats com el rei Felip VI, Mario Draghi o Ursula von der Leyen.

Pel camí, però, Faus va trepitjar diversos ulls de poll i va provocar un cisma intern, que es va saldar per exemple amb la sortida de la directora general. Aquest xoc segurament explica que, finalment, el Cercle s’hagi trobat amb la celebració d’unes eleccions amb dos candidats, trencant així el costum d’escollir els presidents per consens.

Cargando
No hay anuncios

Faus, per cert, també ha demanat a Guardiola que segueixi empenyent a favor de l'ampliació de l'aeroport del Prat. "Queda pendent per al teu mandat", li ha dit.

Llarg recompte

El recompte s’ha allargat més del previst per les dificultats de comptabilitzar el vot delegat (els socis que no volien o no podien votar presencialment tenien dret a delegar-lo). De fet, la majoria de vots (un 63%) s'han realitzat per aquest procediment.

Cargando
No hay anuncios

Durant la campanya els dos candidats han brandat la bandera de la renovació, tot i que Guardiola ha admès sense manies l’etiqueta de continuista. De fet, ell mateix estava a la junta directiva que hi ha hagut fins ara, i incorporava al seu equip diverses persones que ja estaven amb Javier Faus.

En general la campanya ha tingut moments incòmodes per al Cercle, però res que hagi estat insalvable. De fet, tant Guardiola com Cañadas han assegurat durant les últimes setmanes que no hi havia cap risc de fractura. Un desig que també ha expressat Salvador Alemany, expresident de la institució i president de la mesa electoral que ha vetllat per tot el procés electoral.