Comsa Emte i Abantia inverteixen 153 milions en una planta termosolar a Les Borges Blanques
El vicepresident de Comsa-Emte, Carles Sumarroca, ha explicat que és la primera planta termosolar del món que funciona també amb biomassa, concretament amb restes de massa forestal, cultius energètics i residus agrícoles com a combustible.
Les Borges BlanquesEls grups empresarials Abantia i Comsa-Emte han iniciat a Les Borges Blanques (Garrigues) la construcció de la primera planta del món que combinarà l'energia solar i la biomassa, una instal·lació que suposarà una inversió de 153 milions d'euros i que estarà operativa el 2013.
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha presidit avui al costat dels responsables de les dues companyies espanyoles l'acte de col·locació de la primera pedra d'aquesta futura planta, que permetrà generar una potència elèctrica anual de 98.000 megavats per hora (MWh), l'equivalent al consum mitjà de més de 27.000 llars.
La instal·lació, ubicada en el terme municipal de Les Borges Blanques, a la carretera que uneix Juneda i Castelldans, al costat de les vies de l'AVE, permetrà a més crear una trentena de llocs de treball directes i 150 més indirectes.
El vicepresident de Comsa-Emte, Carles Sumarroca, ha assegurat que es tracta de la primera planta termosolar del món que funciona també amb biomassa, concretament amb restes de massa forestal, cultius energètics i residus agrícoles com a combustible.
"Aquest és un país molt petit però capaç de ser en molt àmbits un referent a nivell mundial", ha destacat Mas.
Aquest sistema híbrid permetrà un major aprofitament de la instal·lació, que durant el dia generarà energia termoelèctrica amb la captació dels rajos solars, gràcies a un dispositiu que s'orienta segons el desplaçament del sol, mentre que a la nit seguirà produint energia gràcies a la unitat de biomassa.
"Amb això assegurem que la planta funcioni les vint-i-quatre hores del dia", ha apuntat el director general de Termosolar Borges, Manuel Molins, que ha explicat que la instal·lació s'ubicarà finalment a la comarca de Les Garrigues perquè és la zona de Catalunya amb més nivell de radicació solar.
Està previst que les obres, que donaran feina a unes 150 persones, finalitzin a final de 2012 per posteriorment, l'1 de gener de 2013, iniciar l'explotació per un període de 25 anys.
Abantia fa quatre anys que treballa en aquest projecte, al qual es va unir fa dos anys Comsa-Emte.
Les dues empreses, que tenen una àmplia experiència al camp de la promoció, construcció i explotació d'instal·lacions de generació d'energia, invertiran 153 milions d'euros a la planta lleidatana, que ocuparà una superfície de 96 hectàrees.
Per Artur Mas, es tracta d'una inversió molt important en una matèria tan sensible com és l'energia i en un territori també tan sensible com són les terres de Lleida i en especial Les Garrigues, una comarca bàsicament agrícola que ha patit "tantes vegades" les inclemències del temps.
Precisament, l'alcalde de Les Borges Blanques, Miquel Àngel Estradé, ha reconegut que "no és habitual que a la comarca aterrin inversions d'aquesta magnitud", que ben segur que, ha dit, aportaran "prosperitat, riquesa i progrés" a aquesta zona agrícola, on ja poden veure's nombrosos camps esquitxats de plaques solars.
"Estem convençuts que aquesta inversió situarà Les Garrigues al mapa del futur i ens convertirà en un referent del nou model energètic que necessita la societat catalana", ha manifestat l'alcalde.
Tant el president d'Abantia, Francesc Boada, com el vicepresident de Comsa-Emte, Carles Sumarroca, han expressat la seva satisfacció per l'inici de les obres, encara que han recordat totes les dificultats que han hagut de travessar per tirar endavant el projecte davant dels diversos canvis normatius del govern en matèria de renovables.
Sumarroca ha advertit, en aquest sentit, que si el govern central vol que se segueixi invertint a Espanya en energia és necessari que les regles del joc siguin "clares i transparents" i que hi hagi "estabilitat" i "estratègies ben definides".
També el president de la Generalitat s'ha mostrat molt crític amb la política energètica del govern espanyol, que, segons que ha dit, "no ha donat peu amb bola" els últims anys.