Economia21/09/2015

La inversió estrangera a Catalunya es dispara i marca un rècord històric

En el primer semestre es van captar quasi 2.000 milions d'euros, una xifra mai registrada abans

àlex Font Manté
i àlex Font Manté

BarcelonaEl discurs de la por no troba rèplica en l'economia real. Cada cop hi ha més inversió estrangera a Catalunya. En el primer semestre de l'any, de fet, es va registrar un rècord històric. Les empreses i inversors estrangers van invertir 1.959 milions d'euros en el primer semestre de l'any, una xifra mai registrada abans en la història de l'economia catalana. Ni tan sols en plena bombolla, quan l'economia creixia a taxes irreals, es van obtenir uns registres similars.

Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons les dades publicades –i no publicitades– aquest dilluns pel ministeri d'Economia, Catalunya va captar un 280% més d'inversió estrangera en el primer semestre de l'any que en el mateix període del 2014. La dada també és considerablement més alta que els 1.200 milions d'euros registrats el 2013.

Cargando
No hay anuncios

El mateix dia que Luis María Linde, governador del Banc d'Espanya, ha alertat que Catalunya pot patir un 'corralito' s'han publicat dues dades que mostren que, de moment, els inversors estrangers es preocupen poc sobre els efectes que el procés sobiranista estigui tenint sobre l'economia. La primera han estat les exportacions, que al juliol van superar per primer cop els 6.000 milions d'euros en un únic mes. La segona són les dades d'inversió estrangera, que mostren l'interès per invertir a Catalunya.

Les inversions, a més, han anat creixent a mesura que ha avançat l'any. El que explica el rècord d'inversió estrangera en el primer semestre és, sobretot, la bona dada del tram final, és a dir, dels mesos més propers a les eleccions del 27-S. En el primer trimestre la inversió va ser de 656 milions, mentre que en el segon trimestre la xifra es va duplicar fins a arribar als 1.302 milions d'euros.

Cargando
No hay anuncios

De fet, la inversió registrada en el segon trimestre és tan alta que supera les dades semestrals de tots els anys anteriors (a excepció del 2011, quan en els sis primers mesos de l'any es van rebre 1.400 milions d'inversió estrangera).

El creixement registrat és molt superior al de la mitjana espanyola. En total, la inversió estrangera a Espanya va ser de 8.533 milions d'euros, un 73% més que al primer semestre de l'any passat.

Cargando
No hay anuncios

Les dades d'inversió estrangera acostumen a patir oscilacions significatives, ja que un parell d'operacions pot fer créixer molt els registres. Com es veu al gràfic històric, la tendència mai és constant. De totes formes, el degoteig d'anuncis d'inversions ha estat constant en el que portem d'any.

Els experts consideren que Catalunya és actualment un lloc atractiu per invertir per diversos motius. En primer lloc, perquè els preus són competitius després d'anys de dura crisi. La inversió immobiliària, per exemple, està creixent amb força. Això pot provocar efectes potser no sempre desitjats, com per exemple que els preus dels pisos estiguin creixent a Barcelona el doble que la mitjana espanyola, com ha explicat l'ARA.

Cargando
No hay anuncios

Però també hi ha inversions industrials que revitalitzen un sector que ha recuperat prestigi durant aquesta crisi. Segons les dades del ministeri, la inversió industrial ha estat de 354 milions, més del triple que els 92 milions d'un any enrere. La Generalitat ha explicat que Catalunya concentra el 35% de la inversió estrangera en indústria manufacturera, un 11% per sobre del 2014 i un 29% superior a la mitjana del període 2008-2014.

Les inversions industrials arriben, en part, perquè els sous han baixat en els darrers anys i la qualitat és comparable a la de la resta de països europeus. Això explica, per exemple, la inversió que acaba de completar Nissan per fer una nova línia de producció a la seva fàbrica de la Zona Franca. O també la inversió multimilionària de 3.300 milions d'euros que acaba d'anunciar Volkswagen a la fàbrica de Seat a Martorell. Tot plegat ha fet que, precisament, els sous ja no estiguin baixant a Catalunya. En concret, al segon trimestre van augmentar un 1,3%, el doble que la mitjana espanyola.